latinica  ћирилица
24/03/2024 |  16:57 | Autor: SRNA

Kusturica: Rusija je u drugom poluvremenu meča koji je počeo 1999. godine

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica rekao je da je napad NATO-a na Srbiju bio prvo bombardovanje te alijanse u Evropi i naveo da Ruska Federacija danas nastavlja borbu koju su NATO snage započele 1999. godine.
Emir Kusturica, ilustracija - Foto: SRNA
Emir Kusturica, ilustracijaFoto: SRNA

Kusturica je istakao da je Rusija u drugom poluvremenu meča koji je počeo 1999.

- Šta ja vidim? Sve to što mi nismo mogli da uradimo - da zaštitimo naše ljude u Srpskoj Krajini, kada je iz Hrvatske bilo proterano više od 200.000 ljudi, a to je bilo najveće etničko čišćenje devedesetih godina prošlog vijeka. To što mi nismo mogli tada da uradimo, vi ste uradili danas kako biste zaštitili svoju kulturu, koja je bila ugrožena, kako biste zaštitili svoju religiju na teritoriji gde je ona trebalo da nestane - rekao je Kusturica za RIA Novosti.

U NATO agresiji na SR Јugoslaviju prije 25 godina, tokom 78 dana bombardovanja, ubijeno je 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

U bombardovanju, koje je trajalo do 10. juna, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, vjerski objekti i spomenici kulture.