latinica  ћирилица
24/03/2024 |  18:43 | Autor: SRNA

Mazalica: Izuzetno važna formalizacija odnosa sa supersilom Rusijom

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je za Srpsku izuzetno važno da je njena Skupština formalizovala odnose i saradnju sa državnim parlamentom značajne zemlje, supersile, kao što je Ruska Federacija.
Srđan Mazalica - Foto: Ustupljena fotografija
Srđan MazalicaFoto: Ustupljena fotografija

- Ovo je veliko priznanje Republici Srpskoj, jer se prepoznaje kao nezavisna država, državotvorni entitet i subjekat međunarodnog prava, a vjerovatno jer je dala odlučujući doprinos da se ne uvedu i sprovedu sankcije Ruskoj Federaciji u BiH i jer se protivila, zajedno sa Srbijom, rastućoj rusofobiji - istakao je Mazalica, govoreći o značaju sporazuma potpisanog između parlamenata Srpske i ruske Dume.

On je naveo da tekst sporazuma prepoznaje potrebu da parlamenti Srpske i Rusije jačaju i razvijaju tradicionalno prijateljske i savezničke veze, što je veliko priznanje za Srpsku, ali i međusobno razumijevanje i saradnju naroda Ruske Federacije i Republike Srpske, što ovu saradnju proširuje i na one građane koji nisu etnički Srbi i Rusi.

- Treba reći da je Ruska Federacija izrazito prijateljska prema svojim građanima islamske vjeroispovijesti, što znači da ovaj sporazum ne predstavlja prijetnju bilo kome, pa ni Bošnjacima - rekao je Mazalica.

On je naveo da Sporazum prepoznaje bezbjednost, kulturu i privrednu saradnju kao ključne oblasti u kojima će parlamenti Republike Srpske i Ruske Federacije ostvariti tješnje veze, ali ne isključuje ni druge, kao što su ekologija, turizam i obrazovanje.

- Sporazum predviđa osnivanje stalne komisije za saradnju Državne dume Federalne Skupštine Ruske Federacije i Narodne skupštine Republike Srpske na osnovu principa jednake zastupljenosti: po 10 poslanika iz svakog parlamenta, zbog čega ćemo ovu komisiju morati ugraditi u novi poslovnik, koji ćemo usvojiti na nekoj od idućih sjednica - istakao je Mazalica.

On je dodao da Sporazum upućuje i na uspostavljanje trajnih veza između odbora i komisija, poslaničkih klubova i kabineta.

- Nije riječ samo o nekom sporazumu koji deklarativno upućuje rukovodstva parlamenata i parlamentarce na saradnju, već o sporazumu koji će izmijeniti unutrašnju strukturu oba parlamenta, a koja se prilagođava radi saradnje sa onim drugim - precizirao je Mazalica.

Mazalica je rekao da, ako se izuzmu odnosi Republike Srpske sa Srbijom, Narodna skupština Srpske nikad nije uspostavljala ovakvu saradnju, ovako je produbila i ovaplotila u sporazumu strukturne prirode.

- Isto to će uraditi i parlament velike države kao što je Ruska Federacija, a radi saradnje sa neuporedivo manjom Republikom Srpskom - naglasio je Mazalica.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin potpisali su 19. marta u Moskvi sporazum o saradnji dva parlamenta.