latinica  ћирилица
25/03/2024 |  09:55 | Autor: SRNA

Darko Mladić: Cilj NATO intervencije devedesetih bio širenje do granica Rusije

Pravi cilj intervencije NATO-a na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka nije bila Јugoslavija već širenje bloka do granica Rusije, ocijenio je Darko Mladić, sin srpskog generala Ratka Mladića.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

- Moj otac je veoma dobro razumio šta NATO želi, zašto je došlo do rata na Balkanu i zašto je Јugoslavija razbijena - rekao je Mladić za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, Sjevernoatlantska alijansa planirala je širenje na istok od 1991. godine, a glavni cilj i tada je bila Rusija.

On je podsjetio da je njegov otac svoju profesionalnu vojnu karijeru proveo u najelitnijim jedinicama Јugoslovenske narodne armije i da je bio upoznat sa planovima NATO-a.

- Iz tih planova je bilo jasno da cilj NATO-a nisu Јugoslavija i Balkan. NATO je želio da poveže sjeverno i južno krilo Severnoatlantske alijanse, koje je bilo geografski razdvojeno prije jugoslovenske krize. Sada vidite da se NATO baza na Kosovu i Metohija zove Bondstil. Ovaj naziv su dali da označe čeličnu vezu kada su povezali, odnosno kada su uspeli da ostvare taj cilj - ukazao je Mladić.

On je istakao da je Rusija bila glavna meta ekspanzije svih ovih godina, a da su ovi prostri bili na početku procesa. "Čini mi se da se ono što je počelo u Јugoslaviji 1991. godine sada završava u Ukrajini", kaže Mladić.

Mladić je podsjetio da se prvo NATO bombardovanje Srba dogodilo početkom aprila 1994. godine u Republici Srpskoj i da je to bio prvi put da je Alijansa intervenisala na jednoj strani sukoba svojim avionima i pomogla da se zaustavi srpsko napredovanje kada je neprijatelj već bio poražen.

- Sljedeći put kada je NATO intervenisao u ratu u Bosni bilo je krajem avgusta 1995. godine, kada je ofanziva oružanih snaga bosanskih muslimana propala. Povod za intervenciju NATO-a bio je izmišljeni događaj - tvrdi Mladić.

On je napomenuo da je srpska strana optužena za granatiranje građana na pijaci u Sarajevu, iako je bilo jasno da se radi o izmišljotini.