latinica  ћирилица
26/03/2024 |  14:05 ⇒ 15:10 | Autor: sputniknews.com

Šef FSB: Iza terorističkog napada u Moskvi stoje SAD, Britanija i Ukrajina

Ukrajinske obavještajne službe bile su umiješane u teroristički napad na "Krokus siti hol", a radikalni islamisti su sa svoje strane pripremali akciju, izjavio je direktor Federalne službe bezbjednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnikov i dodao da iza terorističkog napada stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina.
Moskva (foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Moskva (foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Smatramo da su akciju pripremali sami radikalni islamisti, a naravno da su tome doprinijele zapadne obavještajne službe, dok su ukrajinske obavještajne službe direktno povezane sa tim - istakao je Bortnikov.

On je naveo da su u Ukrajini očekivali teroriste koji su izveli teroristički napad na "Krokus siti hol".

- Banditi su namjeravali da pređu preko granice. Upravo na teritoriju Ukrajine. Prema našim preliminarnim operativnim informacijama, tamo su ih očekivali - objasnio je Bortnikov.

Prema riječima šefa FSB, teroristi su u Ukrajini htjeli da dočekaju kao heroje.

- Namjeravali su da odu. I odaću vam malu tajnu: sa druge strane su željeli da ih dočekaju kao heroje. Vidjećemo do čega će dovesti izjave nitkova koji su pod istragom - naglasio je Bortnikov.

Kako je naveo, iza terorističkog napada na "Krokus siti hol" stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina.

- Mislimo da je to tako. U svakom slučaju, sada govorimo o činjenicama koje imamo. To je uopštena informacija, mada već imamo određene konkretnije podatke - rekao je on, odgovarajući na pitanje da li iza terorističkog napada stoje Vašington, London i Kijev.

Bortnikov smatra da Ukrajina pokušava da dokaže svoju vrijednost.

- Šta treba da se uradi da bi se dokazala svoja vrijednost? Potrebno je vršiti diverzantske i terorističke akte u pozadini, na šta i cilja rukovodstvo ukrajinskih obavještajnih službi i britanskih obavještajnih službi. O tome su više puta govorile i američke obavještajne službe - rekao je on.

On je napomenuo da u javnom prostoru postoji ogromna količina informacija koje "ukazuju da Zapad i Ukrajina nastoje da nanesu veću štetu zemlji".

- To su napadi dronovima, to su napadi bespilotnih čamaca na moru, to je ulazak diverzantskih grupa i terorističkih struktura na našu teritoriju - zaključio je direktor FSB.

Bortnikov je dodao da se FSB sa partnerskim obavještajnim službama prijateljskih država bavi identifikacijom svih učesnika napada.

- Sada se dosta radi na tome da se u daljem operativno-istražnom radu identifikuju svi učesnici ovog masakra, kako ovdje u zemlji, tako i, naravno, u inostranstvu, što se i radi. I sve naše operativne jedinice se aktivno time bave, uključujući i partnerske obavještajne službe prijateljskih država - dodao je Bortnikov.

Bortnikov je istakao da direktor Glavne obavještajne uprave Ukrajine (GUR) Kiril Budanov predstavlja legitimnu metu ruskih snaga, kao i svi koji čine zločine protiv Rusije.

Na pitanje novinara zašto su Budanov i njegove kolege "još uvijek živi", direktor FSB je odgovorio: "Sve je pred nama".

U napadu na posjetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 139 osoba.