latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:01 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Šeranić: Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju radi u izvanrednim uslovima (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske radi u izvanrednim uslovima i najavio nove programa.
Ministar Šeranić u posjeti UKC-u - Foto: RTRS
Ministar Šeranić u posjeti UKC-uFoto: RTRS

Šeranić je razgovarao sa rukovodstvom i ljekarima UKC-a o aktivnostima koje se odnose na skrining program karcinoma debelog crijeva.

Nakon završetka mapiranja kapaciteta za prevenciju karcinoma grlića materice i dojke, uz pomoć UKC-a, u resornom ministarstvu planiraju mapiranje kapaciteta za prevenciju karcinoma debelog crijeva i prostate.

- Cilj je da se utvrdi čime raspolaže Republika Srpska kako bi se mogli odlučiti da krenemo u skrining program i da preventivnim aktivnostima rješavamo pitanje ovih oboljenja - naveo je Šeranić.

Razgovarano je i o otvaranju dodatnih kapaciteta kada je riječ o jednodnevnoj laparoskopskoj hirurgiji kako bi bio ubrzan put pacijenta kroz kliniku, a kasnije i rehabilitaciju.

- Bilo je riječi i o uređenju prostora, nabavci nove opreme, edukaciji naših ljekara. Nastavićemo praksu ranih jutarnjih sastanaka sa ljekarima na dobrobit svih, naročito pacijenata - istakao je Vlado Đajić, direktor UKC Banjaluka.

Ministru Šeraniću je uručena i zahvalnica Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a, koja prednjači po rezultatima, broju obavljenih operacija i edukacija, rekao je načelnik klinike Zoran Aleksić.

Aleksić je izrazio nadu da će klinika nastaviti napredak i da će pacijenti biti sve zadovoljniji.

Zahvalnica je uručena i generalnom direktoru UKC.