latinica  ћирилица
27/03/2024 |  12:25 | Autor: SRNA

Raković: Šmit ide u smjeru totalnog zaoštravanja i ima podršku zapada

Јasno je da je Kristijan Šmit svjestan da ide u smjeru totalnog zaoštravanja i da ima podršku SAD i ostalih zemalja Kvinte koje žele političku konfrontaciju sa rukovodstvom Republike Srpske, ocijenio je u izjavi Srni istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković (Foto: rakovic.rs) -
Aleksandar Raković (Foto: rakovic.rs)

Raković je naveo da SAD i ostale zemlje Kvinte imaju namjeru da i dalje smanjuju elemente državnosti Srpske.

- Јasno je da se Šmit ne bi upustio u sve to bez njihove podrške - dodao je Raković i dodao da su izvjesne namjere Šmita da sankcioniše funkcionere Republike Srpske.

On je naglasio da se Srpska opredijelila za svoj put i da su to jasno stavili do znanja predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić nedavnim posjetama Moskvi.

- To su bili pokazatelji spoljne politike Republike Srpske - rekao je Raković i dodao da je bilo očekivano da će Zapad vrlo brzo reagovati.

Raković smatra da bi ovakva Šmitova odluka svakako bila donesena, ali da su ove diplomatske aktivnosti rukovodstva Srpske doprinijele da se ona što prije donese i objelodani.

Prema njegovim riječima, jasno je na šta je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mislio kada je nakon Šmitove odluke, u kasnim večernjima časovima izjavio da predstoji najteže vrijeme do sada jer su direktno ugroženi vitalni interesi Srbije i Republike Srpske.

On je naglasio da je Zapad potpuno van sebe zbog onog što se dešava u Ukrajini, te smatra da stoga negdje izvršiti represiju.

U osvrtu na saopštenje EU na Šmitovu odluku i ocjenu da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH, te da je izvršna ovlaštenja Šmit trebalo da koristi samo kao krajnju mjeru, Raković je rekao da nema povjerenja u ono što oni govore, čak i kada govore u najafirmativnijem smislu.

- Nemam poverenja da će se to u afirmativnom smislu po Srbe i realizovati jer naša iskustva su veoma gorka. Bilo je raznih obećanja proteklih decenija kada je riječ o Republici Srpskoj, a posebno o Kosovu i Metohiji, međutim ispostavilo se da su to bila prazna obećanja i da od toga nema ništa - zaključio je Raković.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O`Brajan saopštio je da SAD potvrđuju punu podršku Šmitu i njegovoj upotrebi "bonskih ovlaštenja".

- To su tehničke promene koje poboljšavaju integritet izbora, a to je ono što je potrebno za dobro, demokratsko upravljanje - napisao je O`Brajan na društvenoj mreži Iks.