latinica  ћирилица
27/03/2024 |  14:08 | Autor: TANЈUG

Nobelovac Јun Fose: Umjetnost ruši granice između jezika i geografskih regiona

Norveški pisac i dramaturg Јun Fose, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ovogodišnji je autor Poruke za Svjetski dan pozorišta, 27. mart u kojem poručuje da umjetnost ruši granice između jezika, geografskih regiona i zemalja.
Јun Fose (Foto: EPA-EFE/Hakon Mosvold Larsen) -
Јun Fose (Foto: EPA-EFE/Hakon Mosvold Larsen)

U tekstu pod nazivom "Umjetnost je mir" Fose piše da je svaka osoba jedinstvena, posebna a opet ista kao i svi ostali.

- Naš vidljivi, spoljašnji izgled drugačiji je od svih ostalih, naravno, i sve je to dobro i lijepo, ali u svakom čovjeku postoji našto što pripada samo njemu ono što je on sam po sebi. To nešto možemo nazvati njegovim duhom ili njegovom dušom. Ili možemo odlučiti da to uopšte ne označimo riječima, već da prosto ostavimo stvar na miru - piše Fose.

Između ostalog Fose piše da "umjetnost, dobra umjetnost, uspijeva da na svoj predivni način poveže nešto potpuno jedinstveno sa univerzalnim.

- Omogućava nam da drugačije - strano, moglo bi se reći - razumijemo kao univerzalno. Time umjetnost ruši granice između jezika, geografskih regiona i zemalja. Na taj način spaja ne samo ono što je karakteristično za svakog od nas, već i karakteristike grupa, svake nacije, na primjer - piše Fose.

Nobelovac naglašava da svaka dobra umjetnost sadrži nešto strano, što ne možemo u potpunosti da razumijemo, a u neku ruku, ipak i razumijemo.

-Ona sadrži, da tako kažemo, tajnu. Nešto što nas fascinira i gura preko naših granica, stvarajući pri tome izvrsnost koju sva umjetnost mora da sadrži u sebi, ali i do koje mora da nas dovede. Ne znam bolji način da se suprotnosti spoje. Ovaj pristup je potpuno obrnut od nasilnih sukoba koje često viđamo u svijetu, a koji se prepuštaju destruktivnoj težnji da unište sve što je strano, sve što je jedinstveno i drugačije, često koristeći najnemoralnije izume koje nam je tehnologija stavila na raspolaganje. U svijetu postoji terorizam. Postoji rat. Јer ljudi takođe imaju životinjsku stranu, vođeni instinktom da vide nekog drugog, stranog, kao prijetnju svom sopstvenom postojanju, umjesto kao fascinirajuću misteriju - piše Fose i dodaje da na ovaj način jedinstvenost - razlike koje svi možemo da vidimo - nestaju, ostavljajući za sobom kolektivnu sličnost u kojoj je sve što je drugačije prijetnja koju treba istrijebiti.

- Ono što se spolja vidi kao razlika, u, na primjer, religiji ili političkoj ideologiji, postaje nešto što treba pobijediti i uništiti - piše Fose.

Za njega nema dileme da je rat borba protiv onoga što leži duboko u svima nama: nečega jedinstvenog. Ali, to je kako kaže i borba protiv umjetnosti, protiv onoga što leži duboko u svakoj umjetnosti.

- Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti - jednostavno je. Umjetnost je mir - poručuje Fose na kraju teksta.