latinica  ћирилица
28/03/2024 |  10:13 ⇒ 10:13 | Autor: TANЈUG

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u Savjet Evrope predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savjet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savjet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

On je rekao da će ova tema u aprilu biti na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope koja daje preporuku Komitetu ministara.

- Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina a oni je imaju i za očekivati je da se to dogodi u maju -  istakao je Dačić gostujući na TV Pink.

Ocenio je da sve ovo dolazi u vrijeme kada Priština ne ispunjava ništa, nego blokira robu, dinar i srpski narod na Kosovu i Metohiji dovodi u stanje humanitarne katastrofe.

Prema njegovim rečima ovo je samo jedan od pritisaka kojima je Srbija izložena u posljednje vrijeme, a kao drugi faktor pritiska naveo je događanja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija oko sjednice posvećene godišnjici bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije.

Kada je reč o sednici SB UN koja bi danas trebalo da se održi, rekao je da je fizički teško stići na tu sjednicu kada se stvari tako brzo menjaju, ali i dodao da sjednice vjerovatno neće biti ni danas, da će ona biti zakazana za neki drugi dan i da je pitanje da li će ova tačka ikada stići na dnevni red.

Naveo je da su Rusija i Kina čvrsto na strani Srbije kada je riječ o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

- Kakvu refleksiju da napravite prema onima koji se zalažu da mi uvedemo sankcije Rusiji i Kini. Znači mi sada treba da rizikujemo da naša pozicija nije više tako stabilna u UN, zbog toga što uvrši pritisak na nas, a što nije u našem interesu. Tako da je to jedna veoma delikatna pozicija i mi bismo tu radili praktično na svoju štetu - rekao je Dačić.

Objasnio je da je u Savjetu Evrope napravljen presedan, jer se prema njegovim rečima, prima jedna teritorija koja nije riješila svoje statusno pitanje, koja nema status punopravnog člana međunarodne zajednice.

Dodao je da pristup glavnog izvestioca za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani nije bio korektan, jer ih je, kako je naveo, ona sve slagala kao i sve u Evropi o čemu je pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.