latinica  ћирилица
28/03/2024 |  10:17 ⇒ 11:56 | Autor: SRNA

DŽatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva "demokratijom" i "izbornim integritetom", čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio je ugledni američki analitičar i bivši diplomata DŽejms DŽatras.
DŽejms DŽatras - Foto: RTRS
DŽejms DŽatrasFoto: RTRS

- Gaulajter Šmit potonuo je na novi nivo licemjerja - rekao je DŽatras, iskoristivši izraz za partijskog vođu regionalnog ogranka Nacističke partije, koji znači "vođa gaua", teritorijalne oblasti Nacističke Njemačke.

DŽatras je napomenuo da je Šmit neko ko čak nije ni zakonito postavljen na svoju funkciju, a tvrdi da štiti demokratski integritet glasanja u BiH pokušajima da nedemokratskim, ličnim ukazom nametne sistem prebrojavanja glasova koji bi prenio integritet izbora sa papirnih glasačkih listića na elektronsko prebrojavanje glasova.

On je naglasio narod u Americi iz gorkog iskustva zna da je onima koji kontrolišu sistem najlakše da manipulišu elektronskim brojanjem glasova.

- Pogoršavajući svoj napad na legitimna prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, Šmit uzima sebi za pravo da odlučuje za koje kandidate će narodu biti dozvoljeno da glasa. Nazivanje toga "demokratijom" i "izbornim integritetom" je ruganje tim pojmovima - dodao je DŽatras, koji je doktor pravnih nauka na Univerzitetu DŽordžtaun.

Šmit je u utorak, 26. marta, izjavio da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU".