latinica  ћирилица
29/03/2024 |  11:02 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Kojić: Zaključcima Narodne skupštine Srpske do očuvanja dejtonske BiH

Sprovođenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske jedini je način očuvanja suvereniteta i integriteta dejtonske BiH zarad evropskog puta, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da je juče održana istorijska sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja se prvenstveno ticala zaštite ustavnog poretka dejtonske BiH, s naglaskom na integritet Republike Srpske.

- Zaključci koji su usvojeni će obavezati i nas koji smo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali i poslanike u Narodnoj skupštini, da kroz donošenje određenih zaključaka i zakonskih rješenja, stvorimo uslove da BiH može da nastavi svoj evropski put - poručio je Kojić.

On je napomenuo da odluka Kristijana Šmita da namente izmjene Izbornog zakona BiH najbolje potvrđuje da se određene bošnjačke strukture samo deklarativno zalažu za evropski put BiH, a u stvari žele, rušenjem ustavnog poretka, stavranje unitarne BiH.

- To im sigurno, zajedno sa neimenovanim strancem /Kristijanom Šmitom/ neće proći i najbolji, najadekvatniji i jedini legalan odgovor jeste to da se kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske donesu zaključci i izborni zakon Srpske koji će tertirati izbore u Srpskoj - poručio je Kojić.

Kojić je naglasio da je ostavljeno dovoljno prostora da, ukidanjem zakona koji je nametnuo Šmit, Centralna izborna komisija BiH može da radi onako kako odredi Parlamentarna skupština BiH.

- Nikakvo nametanje ne može doprinijeti napretku. Nametanje je nešto što nema osnova, a zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su jedini osnovani - poručio je Kojić za Srnu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.