latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:29 | Autor: SRNA

Anđelković: Srpska u mirnodopskoj agresiji odabrala put čvrste odbrane

Republika Srpska je u uslovima mirnodopske agresije odabrala put čvrste odbrane nacionalnih interesa, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- Republika Srpska je čvrsta u svojim stavovima. Ona apsolutno može da istraje i Srbija mora da stane iza nje - istakao je Anđelković nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela Nacrt izbornog zakona i usvojila zaključke o mjerama za zaštitu od protivustavnog djelovanja.

Anđelković je rekao da je Srpska rođena u borbi i da danas ne posustaje i brani svoje nacionalne interese, te da Banjaluka u takvim okolnostima jedino to i mogla da uradi, pa je na brutalne pritiske odgovorila krajnje energično.

- Oni koji su pokrenuli čitavu stvar znaju da Republika Srpska neće preći crvenu liniju, da je na njima da je pređu, a to znamo šta znači, to je opšti haos na Balkanu - rekao je Anđelković.

On smatra da Zapad koji iznuđuje mnoge stvari jedino i razumije takav jezik, te da je jedini način da se zaustavi mirnodopska agresija upravo ono što je Republika Srpska i uradila.

U takvim okolnostima, dodao je, Zapad će tri puta razmisliti da li da nastavi sa drskošću i bezobrazlucima ili će da sjedne i dogovara kako da se pravno utemeljena i dejtonski potvrđena rješenja implementiraju.

- Republika Srpska je jedna vrsta srpske avangarde i svakako i javnost Srbije i građani očekuju da se maksimalno stane uz Republiku Srpsku jer srpski interesi moraju da se brane u cjelini - zaključio je Anđelković.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.