latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:33 | Autor: SRNA

Župljanin: Zaključci Parlamenta Srpske logični i smisleni

Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su logični, smisleni i dosljedni ranijim stavovima u vezi sa antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem OHR-a i stranog faktora u BiH, rekao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Njihovu opravdanost najdirektnije potvrđuju i stavovi predstavnika EU koji nedvosmisleno ukazuju na nespojivost evropskog puta i strano tutorstvo u BiH - rekao je Župljanin Srni.

Župljanin je dodao da je adekvatan odgovor na nametanje izmjena Izbornog zakona BiH donošenje izbornog zakona Republike Srpske, što nije u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Izborni zakon Srpske nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, u saglasnosti je sa Ustavom Republike Srpske i ne predstavlja nikakvu opasnost nikome u BiH, a štiti ustavna prava građana Republike Srpske - istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, posljednji potezi OHR-a i američke Ambasade u BiH znatno su doprinijeli ugrožavanju mira i stabilnosti, ali, i otvorenog evropskog puta BiH, a stiče se utisak da OHR, Njemačka i SAD ne žele članstvo BiH u EU.

Župljanin je ukazao da je, ionako rovita, bezbjednosna situacija znatno pogoršana prijetnjama hapšenjem predsjednika Republike Srpske Milirada Dodika.

On je istakao da je u interesu ne samo Republike Srpske, već i BiH, da se bezuslovno postigne apsolutna bezbjednost predsjednika Republike Srpske, ističući da to mora biti neizostavan zadatak MUP-a Republike Srpske, ali i svih drugih bezbjednosnih struktura u BiH i okruženju.

Župljanin je istakao da srpski narod ne smije ponoviti greške iz ranije prošlosti kada je svoje predsjednike i komandante isporučivao stranim zločincima kao na tacni.

- MUP Republike Srpske i srpski narod moraju, po bilo koju cijenu, sačuvati svog predsjednika, jer je ta institucija, zajedno sa drugim institucijama Srpske i srpskim narodom jedina sigurna garancija opstanka Republike Srpske i Srba na ovim prostorima - zaključio je Župljanin.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.