latinica  ћирилица
29/03/2024 |  14:52 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Aulić: Bošnjački lideri zabijaju glavu u pijesak, polemišu sa citatima, a ne sa Cvijanović

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić izjavio je da bošnjački politički i vjerski lideri, umjesto da se ozbiljno pozabave problemom islamskog radikalizma, oni uporno zabijaju glavu u pijesak, ignorišući prijetnju od koje strepi cijeli svijet.
Saša Aulić - Foto: RTRS
Saša AulićFoto: RTRS

Komentarišući reagovanja na činjenice koje je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović iznijela juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske pozivajući se na ozbiljne izvore, a koje političko Sarajevo naziva "prijetnjama, izlivima mržnje, uvredama i islamofobijom", Aulić je rekao za Srnu da ništa novo od bošnjačkih političkih i vjerskih lidera i naglasio da nije riječ ni o kakvoj islamofobiji i da su takve tvrdnje glupost.

- Oni nikako da shvate da uopšte ne polemišu sa Željkom Cvijanović, već sa citatima iz tekstova Bi-Bi-Si-ja i Ej-bi-si njuza, iz izvještaja vojnih i bezbjednosnih istraživačkih centara i instituta, te zvaničnih objava sa sajtova Stejt Departmenta i Ministarstva pravde SAD - rekao je Aulić.

On je predložio da navedenim izvorima zabrane da objavljuju takve stvari, ali ne i da zabijaju glavu u pijesak, već da se predano radi sa svim zemljama na suzbijanju bezbjednosnih prijetnji.

- Uostalom, nije Željka Cvijanović rekla da nema mira, ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih drštvenih i političkih institucija, već Alija Izetbegović. Da tako nešto kaže neko iz Srpske, bošnjački vjerski i nacionalni lideri proglasili bi ga za islamofoba. Ovako, Izetbegovićevu misao prećutkuju, a licemjerno kritikuju one koji se usude da na nju uopšte podsjete - naglasio je Aulić.

Ako Bi-Bi-Si kaže da je BiH kolijevka modernog džihadizma i da je bila evropski rekorder po broju stranih ratnika u Siriji i Iraku, Aulić je upitao zašto o tome ne polemišu sa Britancima, već sa onima koji to citiraju?

On je podsjetio da su samo u posljednjih deset godina od ruke terorista u BiH stradali policajac Dragan Đurić u Zvorniku, te vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić u Rajlovcu.

- Da ne idemo dalje u prošlost, niti u druge dijelove Evrope i svijeta u kojima su državljani BiH i džihadisti povezani sa BiH sijali teror i smrt. Ako izgubljeni ljudski životi nisu dovoljan povod da se prekine licemjerni zavjet ćutanja, onda to mnogo više govori o onima koji ćute, a ne o onima koji na problem ukazuju - poručio je Aulić.