latinica  ћирилица
17/04/2024 |  14:03 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Zvornik: RVI i porodice poginulih pozvali građane na miting u Banjaluci

Ratni-vojni invalidi i porodice poginulih iz Zvornika pozvali su građane na veliki narodni miting "Srpska te zove" sutra u Banjaluci.
Boračka ogranizacija Zvornik - Foto: RTRS
Boračka ogranizacija ZvornikFoto: RTRS

- Pozivamo narod, borce, porodice poginulih boraca, RVI, da nam se pridruže u četvrtak u Banjaluci na velikom saborovanju. Da pokažemo međunarodnoj zajednici i našim komšijama da mi nismo genocidni narod, da ne možemo prihvatiti taj epitet genocidnosti , niti to možemo razmjeti, pošto je to sve nad nama činjeno - rekao je Dragislav Mijanović, predsjednika Organizacije RVI grada Zvornika.

Mijanović je pozvao sve u Republici Srpskoj da politiku ostave po strani i da budu ujedinjeni samo prema jednom cilju - da pokažemo svijetu da nismo genocidan narod.

- I da preko Srbije, u koju najviše vjerujemo, pokušamo da odbranimo u UN da se ne proglasi Republika Srpska genocidnom - rekao je on.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da je rezolucija o Srebrenici koju iniciraju bjelosvjetski činovnici zajedno sa Bošnjacima, a bez saglasnosti zajedničkih organa BiH, suluda i srpski narod nikada neće prihvatiti takvu kvalifikaciju.

Marković je na konferenciji za novinare, organizovanoj sa Gradskom organizacijom ratnih vojnih invalida Zvornik, rekao da ove organizacije, kao i cjelokupan srpski narod ne prihvataju jednostrane kvalifikacije iza kojih stoje Bošnjaci koji su u Bratuncu, Srebrenici i okolnim selima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubili oko 3.500 Srba, uglavnom civila, djece i žena.

- Kako je moguće da u zaštićenoj zoni Srebrenica niko od muslimana nije umro prirodnom smrću od 1992. do jula 1995. godine, i odjednom je izmišljeno da je u julu te godine ubijen imaginarni broj ljudi, koji još tačno nije utvrđen - naveo je Marković, koji je učesnik Odbrameno-otadžbinskog rata i sin poginulog borca.

Sutra u 18.00 časova na Trgu Krajine u Banjaluci biće održan veliki narodni miting "Srpska te zove" na kojem će biti iskazano nezadovoljstvo zbog inicijative da u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici.