latinica  ћирилица
17/04/2024 |  16:15 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Pucar: Tužilaštvo da prekine farsu (VIDEO)

Advokat Miljkan Pucar izjavio nakon ročišta u Sudu BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, da bi za Tužilaštvo bilo najbolje da ne pravi dalje farsu, već da povuče ovu optužnicu.
Miljkan Pucar - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Miljkan PucarFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Nadamo se da ćemo na sljedećem ročištu utvrditi i potvrditi ono što od prvog dana ističemo - da je ovaj postupak bespotreban - rekao je Pucar.

Pucar je rekao da odbrana od samog početka ističe da Tužilaštvo nema ništa, što se pokazlao i na današnjem ročištu jer dva saslušana svjedoka nisu potvrdila ništa iz optužnice, već stav odbrane da "Službeni glasnik" radi isključivo po zakonu.

- Kako je to danas istaknuto, nema ničije uloge u objavljivanju. Nema nikakve konstitutivnosti u objavljivanju. To je tehnika da postoji zakon kako i šta se objavljuje. Mi to tvrdimo od prvog dana i mislili smo da će Tužilaštvo nakon prošlog ročišta i fijaska koji su doživjeli sa inspektorima Sipe /Agencije za istrage i zaštitu/, možda i odustati od ovih svjedoka - istakao je Pucar.

On je napomenuo da Tužilaštvo predlaže više od 60 materijalnih dokaza, "za koje oni tvrde da su dokazi", a navode se odluke koje su objavljene u Službenom glasniku, novinski članci, njihovi prijedlozi sudu i naredbe Suda i ono što su Kabinet predsjednika i Službeni glasnik dobrovoljno predali.

Pucar je naglasio da nema šta da se krije, jer je sve javno i transparentno i u skladu sa zakonom.

On naglašava da Tužilaštvo "nema ništa".

- Oni su nam dostavili spise na ce-deu, a Zakon o krivičnom postupku BiH kaže da morate dostaviti ili original ili ovjerenu fotokopiju - pojasnio je on.

On je podsjetio da svi u BiH dobro znaju da Dejtonski mirovni sporazum ili njegov aneks 10, na koji se poziva Tužilaštvo, ne postoji u BiH u originalu.

Pucar je naveo da je vođen i postupak protiv jednog lica da navodno ima originalni Dejtonski sporazum.