latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:40 ⇒ 15:40 | Autor: Agencije

Delegacija EU o posebnoj sjednici NSRS

Iz Delegacije EU u BiH rečeno je da Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi "narušile ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode".
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Iz Delegacije EU rekli su da od rukovodstva Srpske očekuju da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući, prije svega, nacrte zakona o izborima, referendumima, imunitetu i stranim agentima.

Dodaju da Evropska unija ističe obavezu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta BiH.

- Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvosmisleno naglašavala - navodi se u saopštenju Delegacije.

Dalje navode da se "nakon odluke Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora Unija očekuje od BiH, uključujući Republiku Srpsku, da napravi iskorake naprijed umjesto koraka koji su suprotni njenom evropskom putu".

- Odluka Evropskog savjeta je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u BiH da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački stol za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji - naveli su iz ove delagacije.