latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:19 | Autor: SRNA

Trojica Rusa postavila svjetski rekord skokom sa padobranom (VIDEO)

Ruski državljani Mihail Kornijenko, Aleksandar Linik i Denis Јefremov postavili su svejtski rekord skokom sa padobranom iz Zemljine stratosfere na Sjeverni pol, tokom misije koja je poslužila i kao proba za prototip novog komunikacionog sistema za upotrebu na Arktiku, saopšto je organizator poduhvata, ruski provajder "RUVDS".
Padobranci (Foto ilustracija:  EPA/MARCIN BIELECKI) -
Padobranci (Foto ilustracija: EPA/MARCIN BIELECKI)

Kornijenko, Linik i Јefremov skočili su iz aviona "iljušin-76" sa visine od 10.500 metara i dva i po minuta su bili u slobodnom padu prije otvaranja padobrana na visini od oko 1.000 metara iznad Zemljine površine. Cijelokupan poduhvat je snimljen.

Јedan od organizatora poduhvata Nikita Tsaplin rekao je da su sva trojica pretrpjela promrzline na obrazima, uprkos zagrijanim maskama. Tokom pada brzinom većom od 300 kilometara na čas stiče se osjećaj da, ukoliko je temperatura vazduha oko minus 50 stepeni Celzijusovih da je oko minus 70 stepeni.

Sva trojica su sletjela nedaleko od ruske baze "Barneo", gdje je Tsaplin izjavio da su uspjeli da pokrenu server pomoću agregata i uspostavili su vezu sa satelitom. Prethodno je oprema izbacivana sa manje visine.

Prema njegovim riječima, Rusija je uspjela da pošalje podatke putem eksperimentalnog sistema.