latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:23 ⇒ 16:03 | Autor: TANЈUG

Vučić: Po pitanju KiM i Srebrenice Srbija i SAD imaju različite stavove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dvije zemlje različiti.
DŽejms O'Brajan i Aleksandar Vučić (FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
DŽejms O'Brajan i Aleksandar Vučić (FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno  rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta DŽejmsom O'Brajanom.

Vučić je dodao i da postoji dobra saradnja i sa komandantom KFOR-a Oskanom Ulutašem i kao i sa cijelim KFOR-om.

- U svemu drugom imamo različite stavove, kada je riječ o Kosovu i o Srebrenici. Zahvalan sam gospodinu O'Brajanu što je rekao da je strahovito važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora da ispuni - stvaranje Zajednice srpskih opština. Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno i Prištine i Evropljani koji su potpisali to zajedno sa nama - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je za razliku od Prištine Beograd sproveo sve ono na šta se obavezao Briselskim sporazumom, pa čak neke stvari iz Ohridskog sporazuma.

- Njih ništa od svega toga nije interesovalo, ništa ih nije obavezivalo. Nametnuli su nove probleme srpskom stanovništvu poput ukidanja dinara i nas doveli u poziciju da mi predlažemo rješenje kako ćemo da isplaćujemo evre - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se na KiM svakodnevno hapse i prebijaju Srbi.

Dodao je i da je jedna od tema njegovog današnjeg sastanka sa O'Brajanom bila i rezolucija o Srebrenici i istakao da je posebno zabrinut zbog nje, jer zna šta to znači i kako će rezolucija da poremeti odnose u regionu.

- Ne zaboravite da je to donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine. Ne zaboravite da je to pitanje izmešteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savjetu bezbjednosti, a ne Generalnoj skupštini. Ne zaboravite da je to pitanje pokrenuto, gle čuda, na jednu okruglu godišnjicu, veoma važnu, 29. godišnjicu, čuli ste da su 29. godišnjice obično najvažnije u svijetu, e to je pokrenuto baš za 29. godišnjicu i nije to naravno upereno protiv Srba, već je to onako - rekao je on obraćajući se novinarima poslije sastanka sa gostom iz Amerike.

Dodao je da, "pošto mi nismo razumjeli da nije upereno protiv Srba, suprostavićemo se u UN onoliko koliko možemo".

Vučić je istakao da je lično veoma srećan što je razgovarao sa gostom iz Amerike i naveo da od njega nije ništa tražio i ni za šta ga molio, jer kako je rekao, zna stavove Amerike.

- Nadam se da će neke mlađe generacije u Srbiji bolju politiku da vode, da imaju manje razočaranja nego što imam ja. A ono što je moja obaveza i kada budemo izgubili u Savjetu Evrope i formalno izgubili u Ujedinjenim nacijama, gdje ćemo suštinski da pobijedimo, a oni će opet svojim lažima da objave da su pobijedili, jeste da ćemo i tada morati da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije - naveo je Vučić.

On je dodao da kada je ekonomija u pitanju zajedno sa SAD Srbija realizuje brojne projekte.

- Mi imamo velike ekonomske projekte. Američke kompanije nam grade autoputeve. Američke kompanije će graditi neke od najvećih hidroenergetskih objekata u našoj zemlji. Američke kompanije investiraju sve više u našu zemlju - rekao je Vučić i dodao da su to stvari koje pomjeraju zemlju u napredak i koje mnogo znače.

Rekao je da ćemo "morati da se borimo i za privredni rast, za bolji život djece u budućnosti i da idemo uzdignute glave, bez obzira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu".

- I nema šta, moraćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere, i na Zapadu, i na Istoku, da se ponosimo daljim svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna. Јa sam imao sastanke sa više američkih kompanija prethodnih 15 dana, ona napreduje i verujem da će u budućnosti biti još bolja - istakao je Vučić.