latinica  ћирилица
20/04/2024 |  13:54 | Autor: SRNA

Kojić: Zbog budućnosti priznati da je u Dobrovoljačkoj počinjen zločin

Za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj 1992. godine još niko nije odgovarao, ali bi zbog budućnosti trebalo priznati da su stradali nevini ljudi i da bi za to trebalo da odgovaraju oni koji su za to najodgovorniji, poručio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Srbi su ubijani širom BiH i nikada niko nije odgovarao, odnosno vrlo malo je odgovarao, a naša je obaveza da se svake godine okupljamo. Mi ćemo dolaziti dokle god smo živi i dokle god postoji želja, a želja mora biti uvijek tu jer ne smijemo dozvoliti da se ponovi ono što se ovdje desilo - rekao je Kojić nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća u pomen na stradale.

Kojić je istakao da je zaprepašćujuća činjenca da je na obezbjeđenju odavanja pošte pobijenim pripadnicima ЈNA u Sarajevu angažovano toliko policije.

- Mi nosimo to kao strašan utisak i ta činjenica da je ovoliki broj policije angažovan u Sarajevu, koje za sebe tvrdi da je multietničko, a kako čujemo u Federaciji BiH - ovoliki broj policajaca govori da mi očigledno ovdje nismo bezbijedni - istakao je Kojić i naveo da su određeni pripadnici policije iz Sarajeva prethodnih dana pričali ružno o ovom događaju, ali i o rukovodstvu Republike Srpske i Srbije, što, kako je naglasio, nije lijepo.

Na pitanje federalnih medija kako se osjećaju povratnici u Republiku Srpsku, Kojić je naveo da živi i radi u Srebrenici sa Bošnjacma.

- Dakle, ja radim u kancelariji sa četiri Bošnjaka. Oni su bezbjedni i nikada im nije dlaka falila sa glave i neće im ni faliti - istakao je Kojić i naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske radi svoj posao i dok god je tako - oni će i živjeti u Srpskoj, slobodno, kao i svi građani koji poštuju Ustav i Republike Srpske i BiH.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA.

Predmet "Dobrovoljačka" još nije dobio sudski epilog.