latinica  ћирилица
20/04/2024 |  17:38 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Pekala jači od svih prepreka od Višegrada do Јahorine (FOTO/VIDEO)

Fantastičnom vožnjom od Višegrada do Јahorine član ekipe Santik Vibateh Pjotr Pekala pobijedio je u trećoj etapi trke Beograd – Banjaluka, te preuzeo lidersku majicu u generalmnom plasmanu.
Trka Beograd - Banjaluka - Foto: RTRS
Trka Beograd - BanjalukaFoto: RTRS

Poljak je najtežu etapu na trci savladao za četiri časa, 52 minuta i 19 sekundi, te iza sebe ostavio Mihaela Štajnara iz Save (33 sekunde), dok je treći na plato Poljice stigao Davide Toneati iz Astane, koji je kasnio 35 sekundi.

Bicikliste je na olimpijskoj ljepotici dočekala i poneka pahulja snijega, ali im to nije smetalo da pruže sve od sebe i pokažu da su pravi gladijatori na dva točkas. Najviše razloga za zadovoljstvo ima Pekala, koji je fantastičnom vožnjom obezbijedio i plavu majicu za najboiljeg brdskog vozača.

- Fantrastičan je osjećaj slaviti na ovako zahtjevnoj etapi. Ovo mi je možda i najveća pobjeda u karijeri i sigurno veliki korak ka ukupnoj pobjedi, ali imamo još posla. Bilo je vrlo teško u posljednjih 10, 11 kilometara na uspomnu prema Јahorini, ali sam uspio da se odvojim i slavim – rekao je Pekala.

Crvenu majicu zadržao je Anton Albreht iz Benotija, dok je najbolji mladi vozač član Save iz Kranja Јaka Marolt.

I organizaciono najteža etapa na trci protekla je bez imalo problema za šta velike aplauze zaslužuju pripadnici moto sektora i policije Republike Srpske, a dodatno su ugođaj uljepšali brojni gledaoci na startu u Višegradu, te na prolaznim ciljevima u Rudom, Sokocu i na Palama. Posebno zadovovljni bili su načelnici ovih opština koje su po prvi put bile dio trke.

- Vjerujte da nisam očekivao ovakav spektakl. Pratio sam dobar dio trke iz karavana, a do sada nisam mogao da zamislim koliko je ovo težak događaj za organizaciju. Nadam se da ćemo i u narednim godinama biti dio ove trke – rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Ova trka je uvertira za početak turističke sezone u Višegradu, naglasio je načelnik ove opštine Mladen Đurević.
- Trka koja spaja narod je od velikog značaja za sve nas. Do sada smo bili na ruti Trke kroz Srbiju, a sada smo ugostili bicikliste koji su prenoćili u našem gradu i krenuli na zahtjevnu etapu – dodao je Đurević.

Direktor trke Vladimir Kuvalja zahvalio je svim načelnicima koji su pomogli da trka prvi put prođe ovim dijelovima Republike Srpske.

U nedjelju je na programu posljednja etapa koja se vozi od Doboja do Banjaluke. Start etape je u 12 časova, a biciklisti u najveći grad Srpske ulaze oko 15 časova.