latinica  ћирилица
20/04/2024 |  18:47 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

Profesor iz Grčke: Dora Bakojani pilatovski pere ruke od bacanja Srba u čeljusti Kurtija

Profesor filozofije na Univerzitetu u Oslu Panajotis Pavlos rekao je da bi mnogo više koristilo kada bi Grčka najavila svim članovima EU da će aktivno glasati protiv prijema takozvanog Kosova u Savjet Evrope, jer u ovom slučaju nije riječ samo o Srbima koji su podvrgnuti etničkom čišćenju, već i o međunarodnom pravu.
Atina (foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS) -
Atina (foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS)

- To bi mnogo više koristilo Srbima, ali i samoj pravdi - istakao je Pavlos.

On je, komentarišući glasanje poslanika vladajuće Nove demokratije u Savjetu Evrope, rekao da su oni poslanici iz Grčke koji su glasali za prijem takozvanog Kosova pokazali da ih nije briga za sudbinu Srba, te da je to što se Dora Bakojani u izvještaju poziva na patnje Srba na Kosovu i Metohiji obično pilatovsko pranje ruku.

- Ostavili su 90.000 Srba na nemilost Albancima koji namjeravaju da ih etnički očiste - ukazao je Pavlos i istakao da su poslije glasanja u korist samozvanog Kosova ti poslanici žestoko kritikovani u Grčkoj.

Zbog toga je, smatra Pavlos, grčki ministar spoljnih poslova Јorgos Gerapetrit javno objavio da Grčka neće glasati za pristupanje Kosova Savjetu Evrope, već će se uzdržati od glasanja, ali da ni to nije ništa manje problematično.

- Uzdržavanje od glasanja svakako je u skladu sa činjenicom da je Grčka jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. Međutim, odluka Grčke da se uzdrži od glasanja, a ne da glasa protiv prijema takozvanog Kosova, nije ništa manje problematična. Grčka pokušava da izbegne poteškoće uzdržavanjem od glasanja, ali će ostati u proceduri glasanja tokom Savjeta ministara 16. maja - naveo je Pavlos.

On je naglasio da se odnosom prema samoproglašenom Kosovu Grčka uključila u rušenje ne samo međunarodnog i evropskog prava, već je prekršila i ljudska prava Srba.

- Posljedice će biti tragične. Razlog zbog kog svi mi koji još imamo malo mozga u glavi reagujemo na ovakav način je taj što Kosovo nije država, već srpska državna teritorija koja je jednoglasno proglasila svoju državnost defakto, a ne dejure i ne priznaju ga ni Ujedinjene nacije, ni međunarodna javnost kao državu. Ono što se dešava sada je tragično i tragično je to što Grčka kao kolijevka demokratije olakšava ovu proceduru, bez ispunjavanja bilo kakvih suštinskih kriterijuma međunarodnog poretka ili demokratskih vrijednosti - ukazao je Pavlos.

On je napomenuo da se može reći da je ovim Grčka izdala istorijsko prijateljstvo sa Srbijom, prenosi "Sputnjik".

- Ne samo to, nego su Grčka i gospođa Bakojani napali i izdali međunarodno pravo. Oni su doslovno bacili Srbe u čeljusti /premijera samoproglašenog Kosova Aljbina/Kurtija i ostatka albanskih nasilnika, dok paralelno tvrde da je to što rade čin zaštite ljudskih prava. A to je tragedija. Lično sam veoma posramljen zbog akcija ovih ljudi - rekao je Pavlos.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ranije je odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Savjeta Evrope.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izvještaja izvjestioca Komiteta ministara za takozvano Kosovo, grčkog poslanika Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da samoproglašenom Kosovu bude odobreno da postane član Savjeta Evrope.

Preporuka Bakojanijeve izazvala je podjele među parlamentarcima u Strazburu. Oni koji su bili protiv naveli su da prištinske vlasti nisu ispunile neophodne uslove poput formiranja zajednice srpskih opština i zasutavljanja eksproprijacije zemljišta na sjeveru Kosova.

Konačna odluka o članstvu ostaje na Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.