latinica  ћирилица
22/04/2024 |  12:51 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Јoš nema naznaka ko će formirati većinu

Pet dana od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj osim spekulacija, nema nagovještaja ko bi mogao da formira novu parlamentarnu većinu i vladu.
Hrvatski sabor - Foto: RTRS
Hrvatski saborFoto: RTRS

Kao moguće opcije pominje se da bi većinu mogao da formira HDZ sa Domovinskim pokretom i manjinama, ali bez Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, zatim HDZ i Domovinski pokret sa svih osam poslanika manjinskih stranaka, što bi značilo odstupanje Domovinskog pokreta od svojih principa, kao i HDZ sa poslanicima manjina, pet liberala i dijelom Domovinsog pokreta.

Mogućnost formiranja nove parlamentarne većine daje se i strankama okupljenimm oko SDP, tj. koaliciji Rijeke pravde sa Možemo!, Mostom, pet liberala i osam manjinskih poslanika, zatim, koalicija Rijeke pravde sa Domovinskim pokretom, Mostom, pet liberala i manjinskim poslanicima, a ne isključuje se ni mogućnost formiranja manjinske vlade HDZ-a, kao ni manjinske vlade koalicije Rijeke pravde.

Više informacija o mogućoj parlamentarnoj većini očekuje se nakon današnjeg sastanka rukovodstva HDZ i Domovinskog pokreta, koji kontrolišu 74 mjesta u Saboru, bez Mislava Kolakušića kojeg više ne računaju kao dio Domovinskog pokreta. Domovinski pokret je  izbio na treće mjesto kao najjača politička opcija u Hrvatskoj, a predvodi je gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

Penava i još 10 odbornika napustili su HDZ u maju 2020. i priključili se tada novoosnovanom Domovinskom pokretu, estradnog pjevača Miroslava Škora.

Kao gradonačelnik Vukovara, a kasnije i lider Domovinskog pokreta, Penava je jačao svoj uticaj na mržnji prema Srbima i svemu srpskom, što se posebno vidjelo prošle godine na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koje je proteklo po njegovom scenariju, u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga koji imaju ustaške simbole - šahovnicu sa prvim bijelim poljem i poklič - za dom spremni

Izostali su predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog prijetnji upućenih SDSS i njenom lideru Miloradu Pupovcu, kojima je bilo zabranjeno da dođu u Vukovar i u skladu sa tradicijom bace vijence u Dunav u znak sjećanja na sve vukovarske žrtve.

Poručio je i da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo, HOS ili ustaški poklič - za dom spremni. Rekao je da to važi za predstavnike državnog vrha, lidere političkih stranaka i diplomate.