latinica  ћирилица
22/04/2024 |  15:46 ⇒ 15:55 | Autor: TANЈUG

Milanović: Prva sjednica sabora najduže 20 dana od konačnih rezultata izbora

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da će u skladu sa Ustavom, hrvatski sabor pozvati na prvo zasjedanje 20 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata, a do tada, kaže, nikoga neće požurivati na formiranje parlamentarne većine i vlade.
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK) -
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK)

- Hrvatski Ustav je vrlo jasan. Rok je 20 dana, neću nikoga požurivati, ali kada se približi 20 dana, onda moram sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje bez obzira na to kakva atmosfera bila - rekao je Milanović novinarima u Ljubljani.

Milanović je to rekao nakon susreta s predsjednicima Slovenije, Italije, Mađarske i Austrije u Brdu kod Kranja, a povodom 20. godišnjice ulaska Slovenije u Evropsku uniju.

- Bude li naznaka da je to moguće i ranije, poziv na zasjedanje biće ranije. Ali u svakom slučaju, postoje okviri kojih se moram strogo držati - rekao je hrvatski predsjednik - prenijela je Hina.

Milanović je poručio da se Ustav "ne može izmišljati" niti ga može mijenjati bilo ko kome to u nekom trenutku odgovara.

- Nikakva alhemija i metafizika tu nema mjesta. To su vrlo jednostavne stvari - rekao je šef hrvatske države.

Konačne rezultate parlamentarnih izbora ubrzo će objaviti Državno izborno povjerenstvo, nakon što su oni završeni juče, ponavljanjem na dva biračka mjesta.