latinica  ћирилица
22/04/2024 |  18:12 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Održana 46. sjednica Savjeta ministara BiH

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Pravilnik o definicijama kategorija proizvoda sektora vinarstva s oznakom EI, kao potvrdom usklađenosti s pravnom stečevinom EU-a i međunarodnim standardima u toj oblasti.
Savjet ministara BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Savjet ministara BiHFoto: Ustupljena fotografija

USVOЈEN PRAVILNIK O DEFINICIЈAMA KATEGORIЈA PROIZVODA SEKTORA VINARSTVA S OZNAKOM EI

Riječ je o provedbenom podzakonskom aktu koji prati Zakon o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini, koji je ranije usvojen u BiH s oznakom EI.

Pravilnik uključuje definicije vina, mladog vina u fermentaciji, likerskog vina, uključujući i razne vrste pjenušavog vina te grožđanog mošta, kao i vinskog sirća.

Cilj Pravilnika je reguliranje oblasti vinarstva i vinogradarstva na jedinstven način koji je usklađen s odgovarajućim propisima Evropske unije.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u suradnji s Uredom za zakonodavstvo Savjet ministara BiH pripremiti ovaj pravilnik za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

USVOЈENA SREDNjOROČNA STRATEGIЈA UPRAVLjANjA DUGOM BiH

Savjet ministara BiH usvojilo je Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom BiH za 2022.-2025. godine, koja će biti objavljena na službenoj internet stranici Ministarstva finansija i trezora.

Osnovni cilj ove strategije je osiguranje finansijskih sredstava za finansiranje institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH uz prihvatljivu razinu troškova i rizika. Dodatni cilj predstavlja razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Srednjoročna strategija upravljanja dugom BiH se revidira na godišnjoj razini i daje širu sliku portfelja duga BiH kroz analizu trenutnog duga, varijacije zaduženosti na šokove te definira srednjoročne ciljeve upravljanja dugom i daje smjernice o zaduživanju.

Prema ovim smjernicama, koje će prilikom spoljnog zaduživanja primjenjivati Ministarstvo finansija i trezora, novi vanjski krediti trebali bi se ugovarati s fiksnim kamatnim stopama, dužim rokom dospijeća i grejs razdobljem, a preferirana valuta zaduženja je euro.

SAVЈET MINISTARA BiH USVOЈILO PROGRAM RADA: PRIORITET REFORME NA EU PUTU

Na prijedlog Ureda predsjedateljice Borjane Krišto jednoglasno je usvojen Program rada Savjet ministara Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, uz tehničke korekcije na sjednici, nakon što su usvojeni programi rada ministarstava, upravnih organizacija, institucija i tijela Savjet ministara BiH.

Program rada sadrži najznačajnije aktivnosti koje Savjet ministara BiH planira izvršiti u 2024. godini, na osnovi prijedloga državnih institucija, koji doprinose ostvarenju usvojenih strateških ciljeva i prioriteta zacrtanih Strateškim okvirom institucija BiH do 2030. godine i Srednjoročnim programom rada Vijeća ministara BiH od 2024. do 2026. godine. Istodobno su u obzir uzeti i drugi usvojeni strateški dokumenti usmjereni, među ostalim, na provedbu reformi u oblastima javne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) ostaje najznačajniji prioritet rada Savjet ministara BiH, nakon dobivanja kandidatskog statusa i odluke Evropskog savjeta za otvaranje pregovora s BiH.

BiH I ITALIЈA ЈAČAЈU GOSPODARSKU SURADNjU

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Savjet ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o gospodarskoj suradnji, koji je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je ovaj sporazum potpisan.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma dvije države će, u okviru svog nacionalnog zakonodavstva, promovisati širenje i diverzifikaciju obostrano korisne gospodarske suradnje.

NASTAVLjAЈU SE RAZGOVORI EU I BiH NA RAZINI PODODBORA

Savjet ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju sedmog sastanka Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 23. 5. 2024. godine u Sarajevu.

Na sjednici je, među ostalim, usvojen dokument za diskusiju te je dana saglasnost na prijedlog izaslanstva Bosne i Hercegovine za sedmi sastanak Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku.

PRORAČUNSKA ZALIHA

Savjet ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekućih zaliha proračuna za 2023. godinu, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Informaciji, od planiranih 9.189.000 KM u ovom razdoblju je odobreno 8.604.475 KM, od čega je realizirano 8.403.305 KM.

PREGOVORI ZA SKLAPANjE KOLEKTIVNOG UGOVORA U INSTITUCIЈAMA BiH

Savjet ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o otpočinjanju i toku pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine i zadužilo Tim za pregovore da nastavi započete aktivnosti.

Tim za pregovore dužan je najkasnije u roku od 60 dana Savjet ministara Bosne i Hercegovine dostaviti izvještaj o radu, koje će sadržavati podatke o napretku u pregovorima i eventualnim neusuglašenim pitanjima, s prijedlogom zaključaka za prevladavanje spornih pitanja.

PROVEDBA INCIЈATIVE “PARTNERSTVO ZA OTVORENU VLAST“

Na sjednici je zaduženo Ministarstvo pravde da pokrene aktivnosti na izradi akcijskog plana Savjet ministara Bosne i Hercegovine za provođenje inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast" za razdoblje 2024.-2026. godine.

Prethodno je usvojen Izvještaj o provođenju Akcijskog plana Savjet ministara BiH za provođenje inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast" za 2022. - 2024. godine kojim su predstavljeni rezultate provođenja preuzetih obveza.

Ovo je drugi akcijski plan Savjet ministara BiH za provođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, koji je rezultat zajedničkih napora organizacija civilnog društva i tijela javne uprave u procesu definirasanja prioritetnih područja i kreiranja mjera za unaprjeđenje otvorenosti tijela javne uprave prema građanima.

U BiH 76 PRIZNATIH PRIRODNIH MINERALNIH I IZVORSKIH VODA

Na sjednici je usvojeno Izvještaj Agencije za sigurnost hrane BiH o radu za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Agencija za sigurnost hrane početkom 2024. godine objavila je u Službenom glasniku i na svojoj službenoj web-stranici Listu priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazi ukupno 76 voda, od kojih su 42 prirodne izvorske vode i 34 prirodne mineralne vode, dok se 11 nalazi na popisu stolnih voda u BiH.

MIŠLjENjE O PRIЈEDLOGU IZBORNOG ZAKONA

Savjet ministara BiH utvrdilo je i dostaviće Parlamentarnoj skupštini BiH Mišljenje Ministarstva pravde o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde BiH u mišljenju podsjeća na značaj Izbornog zakona, koji je temeljni okvir za osiguravanje prava svakog građanina na sudjelovanje u izbornom demokratskom procesu te naglašava potrebu provedbe procesa javnih konsultacija ne samo zbog transparentnosti već i omogućavanja identifikacije potencijalnih problema i izazova u predloženim izmjenama.

PLAN OBUKE I VЈEŽBI OS BiH ZA 2024.

Savjet ministara BiH u drugom krugu glasanja primilo je na znanje Informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2024. godinu, koju će Ministarstvo odbrane dostaviti Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Prema predloženoj informaciji, pripadnici jedinica Oružanih snaga BiH u ovoj godini sudjelovaće u 15 međunarodnih vježbi, od čega je njih devet pod pokroviteljstvom USAREUR-a, USAFE-a i ЈFC Napulja.

IMENOVANO POVЈERENSTVO ZA REGISTRACIЈU OZNAKA PORIЈEKLA

Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo je Odluku o imenovanju oznaka porijekla prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Imenovani su predstavnici Agencije za sigurnost hrane, državnog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te entitetskih ministarstava trgovine i turizma, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade Brčko distrikta BiH.