latinica  ћирилица
22/04/2024 |  21:42 ⇒ 23/04/2024 | 10:48 | Autor: RTRS

Strani faktori u BiH ostvaruju vlastite interese na štetu srpskog naroda (VIDEO)

Predložena rezolucija o Srebrenici vodi ka dodatnom komplikovanju političke situacije u BiH, te da strani faktori koji djeluju u BiH čine sve kako bi ostvarili vlastite interese, na štetu srpskog ali u konačnici i drugih naroda koji ovdje žive, saglasni su sagovornici naše emisije "Drugi ugao".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Rezolucija o Srebrenici, između ostalog, služi da se odnosi između muslimana Bošnjaka i Srba trajno zatruju i da se onemogući bilo kakvo pomirenje i suživot.

- Nijemci su preko njihovog diplomate Šmita, koji se lažno predstavlja kao neki visoki predstavnik, posvađali i muslimane i Hrvate i muslimane i Srbe. Oni bukvalno cijepaju sve što mogu da pocijepaju, čime ruše Ustav BiH koji je dio međunarodnog mirovnog sporazuma - istakao je Dušan Pavlović, direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

Advokat Goran Petronijević je naglasio da Srbi u BiH, odnosno Republika Srpska, znaju kakvog protivnika imaju i šta im neoliberalni globalistički zapad sprema.

- Bošnjaci, na njihovu žalost, će se otrijezniti i shvatiti da su u vrlo lošoj poziciji i to otrježnjenje će za njih biti jako teško jer će shvatiti da su oni bili samo sredstvo za postizanje ciljeva zapadne neoliberalne globalisičke demokratije - dodao je Petronijević.

Drago Vuković, redovni profesor na Univerzitetu Istočno Sarajevo, izjavio je da je potpuno ubijeđen da bi domaći politički akteri našli neka rješenja da nema podrške i proizvođenja krize izvana.

- Nijedna država ne može opstati ako unutrašnji faktori, političke elite i svake druge elite ne uspiju da se dogovore. U tom slučaju ta država nema perspektivu - naveo je Vuković.

On je naglasio da je politika u Srpskoj na lošem nivou i da ona "ne prepoznaje  šta je nacionalno i državno, šta je borba za vlast, a šta borba za Srpsku".

- Mislim da će jedinstvo Srba da proradi jer se to uvijek dešavalo u kriznim situacijama. Kad prijeti opasnost, Srbi se ujedinjuju - rekao je Vuković.

Govoreći o nedavno održanom narodnom mitingu u Banjaluci "Srpska te zove", Vuković je ističe da je očekivao da će na njemu učestvovati i političke partije iz opozicije.

- Istorijska ideja SDS-a je Republika Srpska koja je sada napadnuta. Nije moguće da niko od veterana te stranke ne izađe i ne brani Srpsku. Opozicija ne može u ovoj situaciji da se ponaša uskostranački - naglasio je Vuković i dodao da je došlo vrijeme da prevaziđemo unutrašnje nesuglasice i da se uzdignemo iznad toga i pokažemo jedinstvo.

- Moramo biti jedinstveni jer u Sarajevu, pa čak i u međunarodnoj zajednici očekuju naše unutrašnje nejedinstvo - zaključio je Vuković.