latinica  ћирилица
23/04/2024 |  09:41 | Autor: RTRS

NATO prije 25 godina počinio ratni zločine ali nije ubio istinu

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske saopštila je da je NATO bombardujući zgradu RTS-a na današnji dan 1999. godine, kada je stradalo 16 ljudi, počinio ratni zločin za koji niko nije odgovarao, ali nisu uspjeli da ubiju istinu.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Vojne starješine su podsjetila da je u noću između 22. i 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova, NATO alijansa bombardovala zgradu RTS-a i tom prilikom smrtno je stradalo 16 civila, a najmanje još toliko ih je ranjeno.

- Ovo je prvi slučaj u istoriji sramnog djelovanja NATO alijanse da su jedna medijska kuća i civili koji su u njoj radili proglašeni za legitimni vojni cilj - istaknuto je u saopštenju Organizacije starješina VRS.

U saopštenju se navodi da su stradali samo zato što su odgovorno i profesionalno radili svoj posao, odnosno, kako je to tada rekao nekadašnji britanski premijer Toni Bler, "zato što su emitovali snimke stradanja civila, koje su preuzimali i zapadni mediji, što je slabilo podršku ratu u okviru NATO alijanse".

- Iako su znali šta gađaju i da se u zgradi RTS-a nalaze isključivo civili, to ih nije spriječilo da izvedu taj zločinački napad, nenajavljeno, sa potpunim umišljajem i ciljem da se spriječi da istina o NATO bombardovanju izađe na svjetlo dana. Bombardovanje civila bez najave pravdali su rizikom po živote pilota zločinaca - podsjećaju starješine VRS.

Takođe, napominju da razorne bombe sa osiromašenim uranijom nisu uspjele ubiti istinu, jer su preživjeli uspjeli poslati slike stradanja srpskih civila i u ovom, ali, i u brojnim drugim slučajevima.

- Uz pogibiju nedužnih civila, na najsvirepiji način ubijen je i moral, pravda, pravo i pravila, ljudsko dostojanstvo i sloboda govora, ali, na svu sreću nije ubijena istina - navedeno je u saopštenju.

Iz Organizacije starješina su istakli da će i sila NATO alijanse, kao i svaka druga sila, imati svoj kraj, a zločinci /izvršioci i nalogodavci/ sasvim sigurno će odgovarati, na ovom ili na onom svijetu.

Kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku održan je pomen za 16 radnika Radio-televizije Srbije ubijenih na današnji dan 1999. godine kada je NATO gađao zgradu RTS-a u centru Beograda, proglasivši ovu medijsku kuću za legitimnu metu. Pošta ubijeni radnicima RTS-a odata je noćas u 2.06 časova.