latinica  ћирилица
23/04/2024 |  16:31 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici dio hibridne ofanzive na Srbiju i Srpsku (VIDEO)

Prijedlog rezolucije o Srebrenici dio je hibridne ofanzive na Srbiju i Republiku Srpsku, a ovakva rezolucija ne treba ni BiH, ni narodima u njoj, a ni miru i stabilnosti u regionu, rečeno je na tribini "Rezolucija o Srebrenici - da li nam u BiH prijeti povratak u 1991. godinu".
Beograd - Okrugli sto - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Beograd - Okrugli stoFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Skup su u Beogradu organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih i informativno-politički portali Sve o Srpskoj i Fakti, uz podršku Predstavništva Srpske u Srbiji.

Kome treba da se nakon 29 godina teška tema zločina kojeg niko ne spori, iznosi na teren međunarodne politike i klasičnom političkom predstavom ruga i žrtvama i njihovim porodicama, pita se šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Ovakva rezolucija, kaže, ne treba BiH, ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima, a ni miru i stabilnosti u regionu.

- Nažalost, ovako ne misli političko Sarajevo, koje je bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda usmjereno na pripremu i dostavljanje rezolucije Generalnoj skupštini UN - ostiče Cicović.

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije pokazuje da je u Srebrenici bilo zločina, ali da to nije genocid. Stoga učesnici tribine prijedlog rezolucije vide kao dio koordinirane akcije s ciljem pritiska na srpski faktor na Balkanu.

Advokat Goran Petronijević kaže da je riječ o čistoj političkoj igri i da nema nikakvih krivično-pravnih niti bilo kakvih drugih osnova, niti ima opravdanja sa aspekta međunarodnog prava i sprovođenja prava.

Potpredsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Rade Drobac ističe da je prvi cilj nosilaca inicijative slabljenje pozicije Republike Srpske, a time i osporavanje njenog prava na postojanje, a posebno na eventualni suverenitet i državnost.

- Drugi cilj je da se oslabi pozicija Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju - kaže Drobac.

Iznesen je niz pravno-političkih argumenata protiv usvajanja rezolucije, uključujući i to da Generalna skupština UN nije nadležna da razmatra ovakva pitanja.

- Ovdje vidimo da i sam nacrt rezolucije već dovodi do trvenja i već dovodi do nečega što ima potencijal da predstavlja povredu odnosa uspostavljenih u BiH, a koji su i ovako na prilično lošem nivou - kaže Aleksandar Gajić, doktor pravnih i političkih nauka.

Srpski narod treba da stane u odbranu svojih nacionalnih interesa, jer će se udari i pritisci nastaviti, rečeno je na tribini u Beogradu.