latinica  ћирилица
24/04/2024 |  09:44 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Banjaluka: Položeni vijenci na spomen-obilježje žrtvama veleizdajničkog procesa

Na Spomen-obilježju žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci danas su položeni vijenci u okviru proslave Dana grada.
Banjaluka - polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Banjaluka - polaganje vijenacaFoto: RTRS

Vijence su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, delegacija grada Banjaluka, te predstavnici gradske Boračke organizacije i Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

U okviru proslave Dana grada predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik 12 beba u gradskom centru, a potom i centralno polaganje vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima NOR-a na Trgu palih boraca.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti, u okviru obilježavanja Dana grada predviđene su brojne aktivnosti.

Svečana akademija biće održana u sportskoj dvorani "Borik" u 19 časova. Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" dobiće ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i posthumno general Momir Talić.

Prije akademije, gradonačelnik Draško Stanivuković će u 18 časova, zajedno sa Vučevićem, Dačićem i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem posjetiti novoizgrađenu školu "Kosovo i Metohija" u naselju Ada.

Dan grada Banjaluka slavi se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.