latinica  ћирилица
24/04/2024 |  18:36 ⇒ 19:23 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zajednički život bogatstvo za Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da postoji dobra veza institucija Republike Srpske i Saveza nacionalnih manjina, te da zajednički život predstavlja dodatno bogatsvo za Srpsku.
Cvijanović na svečanoj akademiji - Foto: RTRS
Cvijanović na svečanoj akademijiFoto: RTRS

- Činjenica je da živimo zajedno, da možemo da obogatimo jedni druge, da sarađujemo, da smo povezani na različite načine i gradimo zajedno društvo u kojem ima mjesta za svakoga - rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci uoči svečane akademije povodom 20 godina rada Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover je rekao da je položaj nacionalnih manjina u Srpskoj zadovoljavajući, kao i da uvijek može biti bolje.

- Danas smo ovdje da obilježimo 20 godina Saveza, a koliko nam se daje na značaju govori i prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja nam daje podršku - naveo je Rover.

On je istakao da je u proteklih 20 godina kroz ovaj savez prošlo mnogo pojedinaca koji su ostavili svoj trag.

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske je dobrovoljno i otvoreno vanstranačko udruženje građana od javnog interesa formiran na osnovu zakona o udruženjima i fondacijama 30. januara 2003. godine.

Kao krovna organizacija udruženja nacionalnih manjina okuplja 22 aktivne članice od 11 grupacija nacionalnih manjina, Savez je ostao jedinstven na prostoru BiH.

Savez ostvaruje programske ciljeve i zadatke u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, te Zakonom o zaštiti prava pripadnika naconalnih manjina.

Pripadnici nacionalnih manjina udruženi su u Savez preko svojih udruženja ili individualno s ciljem čuvanja svog identiteta, nacionalnog porijekla, njegovanja jezika, kulture i vjere nacije čijeg su porijekla.