latinica  ћирилица
24/04/2024 |  21:05 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Međunarodni festival "Male dame i mala gospoda" u Ankari

Slaveći Dan djeteta, koji je kao veliki praznik ustanovio Kemal Ataturk, običaj Međunarodnog festivala "Male dame i mala gospoda" u Ankari je da se teatri učesnici i mališani koji će gledati predstave zajedno nađu u monumentalnom mauzeleju Mustafe Kemala Ataturka, "Antkabir".
Međunarodni festival "Male dame i mala gospoda" u Ankari - Foto: RTRS
Međunarodni festival "Male dame i mala gospoda" u AnkariFoto: RTRS

Ovim događajem se na simboličkoj ravni odaje poštovanje prema ličnosti čije reformske ideje savremene turske istorije su u državničkom narativu obuhvatale i posebnu brigu o kulturnom i duhovnom razvoju djece.

Nakon snažnih utisaka sa svečanosti otvaranja 19. Međunarodnog festivala "Male dame i mala gospoda" u Ankari, glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske se pripremaju kako bi izveli predstavu "Bio jednom jedan lav".

Protokol zvaničnog otvaranja Festivala je podrazumijevao prisustvo najvažnijih političkih ličnosti turske administracije, jer ovim Festivalom Republika Turska pozicionira kulturnu diplomatiju u prvi plan.

Defile učesnika Festivala i mališana koji slave ovaj događaj naišla je u glavnoj ulici Ankare na divan prijem od građana koji su aplaudirali i pridruživali se koloni, koja se tako uvećavala i sve je zaista poprimalo atribute radosti i pozitivne energije.