latinica  ћирилица
25/04/2024 |  08:28 ⇒ 11:34 | Autor: RTRS

Mastilović: Plaše se naučne istine o Srebrenici i pokušavaju da betoniraju "svoju istinu" (VIDEO)

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da se neko očito plaši naučne istine o Srebrenici i pokušava u UN da betonira "svoju istinu", kao što je to urađeno u Haškom tribunalu.
Drago Mastilović - Foto: RTRS
Drago MastilovićFoto: RTRS

- Događaji u Srebrenici, po međunarodnom pravu i naučnim kriterijumima, ne mogu biti okarakterisani kao genocid, a u Haškom tribunalu su tako okarakterisani i sada žele Srbima da nametnu etiketu genocidnosti u UN - rekao je Mastilović za RTRS.

On je rekao da najveća opasnost rezolucije o Srebrenici, imajući u vidu sudbinu srpskog naroda u prošlom vijeku, leži u tome da se Srbima na ovom prostoru sprema novi egzodus.

Mastilović je naglasio da se bošnjačka politika nije odrekla ratnih ciljeva i da i danas ima iste mentore u zapadnom svijetu, prije svega Njemačku.

On je rekao da će rezolucija unijeti dodatni razdor u BiH, ali i proizvesti proaktivnu politiku Srpske o obavještavanju svjetske javnosti o genocidu nad Srbima na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu.

- Treba natjerati Njemačku da se suoči sa svojom prošlošću, pa tek onda nek pravi nove mitove na Balkanu. U Njemačkoj nikad nije prestala revizija istorije - istakao je Mastilović.