latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:12 ⇒ 15:13 | Autor: SRNA

Dodik: BiH prestaje da živi nakon donošenja rezolucije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 2. maj, kada je planirana rasprava o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, dan kada suštinski prestaje da živi BiH.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Mi živimo s ljudima koji nama kače da je srpski narod `genocidan`. To nećete doživjeti, bar od mene. Možda griješim, ali ja tako živim i tako osjećam - istakao je Dodik.

On je naveo da se od sada ne razgovara na nivou BiH na način kako je to bilo ranije i dodao da nije riječ o opstrukciji, već je takvim ocijenio potez ambasadora u UN Zlatka Lagumdžije koji je ignorisao stav Predsjedništva BiH prilikom podnošenja zahtjeva za raspravu o rezoluciji.

- Šta misle dokle će moći ovako? Ovo vam sigurno nećemo oprostiti! Nećemo da živimo s vama u istoj državi, svidjelo se to vama ili ne - naglasio je Dodik.

Dodik kaže da nigdje neće ići iz BiH, kako to priželjkuju političari u Federaciji BiH, ali da ga neće ni zatvoriti kao što najavljuju.

- Јa ću ostati u Republici Srpskoj i vodiću Srpsku dok narod glasa za Milorada Dodika. Kada ne bude glasao, ja ću poštovati onog koga izabere narod. Možda se neću slagati sa njihovim politikama, ali ću poštovati volju naroda - istakao je Dodik.

Dodik je naveo da stranke "Trojke" sada imaju kao neku podršku međunarodnog faktora.

- Ipak, uvijek je najvažnija stvar unutrašnja podrška. Ono što sada čine je da pokazuju spremnost na ustupke da bi ostali u vlasti, ali mi ne funkcionišemo na principu ustupaka, nama to ne treba - rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da se to odnosi i na Izborni zakon i Zakon o Sudu i da su to ključna pitanja za funkcionisanje BiH.

- Izgubili su sve mogućnosti da se s njima pregovara. Nema ni potrebe da se oko toga pregovara - rekao je Dodik.

On je ukazao i na neistine zvaničnika zaduženih za inostranu politiku SAD, koje iznose protiv njega s posebnim osvrtom na izborni proces.