latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:58 | Autor: SRNA

Kancelarija za KiM: Kurtijeva zapaljiva retorika podstiče nasilje nad Srbima

Sve političke odluke premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija donesene su samo da zagorčaju život Srbima na Kosovu i Metohiji, a njegova zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu i napade na Srbe, objekte Srpske pravoslavne crkve i srpsku imovinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM - Foto: RTRS
Kancelarija za KiMFoto: RTRS

Iz Kancelarije su ukazali na to da je alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima zaokružen napadom na dvadesetogodišnjeg Petra Kostića na parkingu u Kosovskoj Mitrovici, gdje ga je prije dvije noći grupa albanskih ekstremista opljačkala i mučki pretukla.

- Srbi se svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život na prostoru Kosova i Metohije, a o tome svjedoči i podatak da je zabilježen 500. etnički motivisani incident od dolaska Kurtija na vlast. Svi oni su direktna posljedica antisrpske politike koju sprovodi Kurtijev režim iz Prištine - navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Iz Kancelarije su upozorili da prištinski režim želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta tako što, sa jedne strane, čini institucionalno nasilje prema Srbima, a sa druge podgrijeva nacionalnu netrpeljivost, koja dovodi do fizičkih napada.

- Beograd će, uprkos svim izazovima, nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvijetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni, jer samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na Kosovu i Metohiji - poručili su iz Kancelarije.