latinica  ћирилица
25/04/2024 |  19:28 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Oštre osude bošnjačkih ratnohuškačkih laži - koriste propagandu da ocrne Srbe (VIDEO)

Oštre osude novih sarajevskih ratnohuškačkih pokliča i dezinformacija usredsređenih protiv Republike Srpske iza kojih, prema saznanjima, stoje Zukan Helez i određeni međunarodni činovnici. Danima je javnost uznemirena obmanama o navodnom grupisanju Srba spremnih za sukobe, naoružavanju na Romanijskom platou, o vojnim obukama i lažnim motivima srpskog okupljanja u Srebrenici 2. maja, na dan kada bi generalna skupština trebalo da razmatra spornu rezoluciju o stradanjima Bošnjaka u tom podrinjskom gradiću.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Sve je to usmjereno na podizanje tenzije i izazivanje nemira, ocjena je zvaničnika Srpske, koji su uputili poziv građanima da ne nasjedaju na najnovije sarajevske provokacije. Boračke organizacije Republike Srpske pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema i provjere bezbjednosno stanje u BiH.

Spin, afera, hajka, pa potom reagovanje sumnjivih instituta, udruženja, savjeta i saveza bez adrese i ugleda postala je skandalozna sarajevska praksa za raspirivanje tenzija i javno satanizovanje čim političko-medijski-paraobavještajci targetiraju metu. I perfidno detektuju "pogodno vrijeme“. A u uzavreloj političkoj atmosferi pred zasjedanje Generalne skupštine, vrijeme je više nego „pogodno“ za satanizaciju Srpske. Na društvenim mrežama kruže navodni spisi i zapisi o navodnom naoružavanju i grupisanju Srba i navodnom organizovanju vojnih kampova na teritoriji Srpske, bez ijednog validnog dokaza. Prema medijskim saznanjima, iza svega stoje zapadnjački činovnički spletkaroši koji su „saradnika“ pronašli u Zukanu Helezu, koji ne demantuje navode. Reaguje njegov zamjenik Aleksandar Goganović.

- Napomenuo bih da nemamo ni jedan dokaz relevantnih policijskih agencija a sa druge strane imali smo da pripadnici određenih grupa vježbaju na vojno – kontrolisanim područjima unutar kasarne i rekao bih da je to ozbiljno narušavanje bezbjednosti sistema odbrane ali kada se to dešava kolega Helez ćuti i ne oglašava se po tom pitanju. Јa kao zamjenik ministra odbrane pozivam sve da smirimo političke tenzije, da ne nasjedamo na provokacije političkog Sarajeva - ističe Goganović.

A iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske poziv tužilaštvima da po službenoj dužnosti pokrenu krivične postupke protiv onih koji podižu tenzije i uznemiravaju građane.

- Radi se o malo je reći neodgovornim izjavama. Neozbiljnim izjavama. Zlonamjernim izjavama, huškačkim izjavama. Ratnohuškačkim izjavama. Kako god i šta god. Dakle oni imaju isključivo jedan jedini cilj – stvaranje tenzija među konstitutivnim narodima u BiH. Ne postoje nikakvi relevantni pokazatelji koji bi potkrijepili ni jednu jedinu riječ - navodi ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Iza već presuđenog za laž i pred ovakvim pravosuđem BiH, Zukana Heleza, prebogat je opus nepresuđenih neistina, ratnohuškačkih pokliča i „ispaljenih“ ćoraka. Dok je žmirio na zadokumentovano vršljanje naoružanih vehabija -stranih državljana po vojnom poligonu kod Mostara, priviđali su mu se ruski vojni kampovi na teritoriji Srpske. „Proizvodio“ je dronove – kamikaze i uvježbavao ih u Crnoj gori, najavljivao bijeg iz Srpske predsjednika Milorada Dodika, ratnički krojio planove „A“ i „B“ za obračun sa Republikom Srpskom, prijetio svima koji ga kao „nezaustavljivog“ raspirivača srbomržnje pokorno ne slijede. Baš kao i danas, staru sudsku mušteriju, gotovo na dnevnoj bazi, demantovali su policijski zvaničnici, Obavještajna agencija, EUFOR pa čak i crnogorsko ministarstvo odbrane. Stručnjaci jasni, Helez je samo „topovsko meso“.

Na propagandu Srpska ne uzvraća. Za razliku od verbalnih sarajevskih „jurišnika“, samo i isključivo se zalaže za poštivanje zakona, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. I ne priziva niti želi rat.