latinica  ћирилица
25/04/2024 |  19:47 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Stevandić: Srbi u Drugom balkanskom ratu izdržali teška vremena

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas na Palama da su Srbi u Drugom balkanskom ratu izdržali teška vremena i izazove, a da ni današnja vremena nisu manje teška i manje izazovna.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je izjavio novinarima, povodom otvaranja izložbe "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" autora Dejana Antića, da treba njegovati znanje o svojoj nacionalnoj istoriji i duhovnoj veličini jer je srpska istorija rame uz rame sa istorijom mnogo većih i poznatijih naroda, kojoj se i mnogi od njih klanjaju.

- Zašto je /francuski/ pukovnik Žak Ogar štitio srpske enklave na Kosovu? On je sam rekao da je njegov ujak poginuo zajedno sa srpskim oficirima u Prvom svjetskom ratu i da je bio zadivljen njihovom snagom. Mislim da nismo nimalo drugačiji narod od ljudi koji su bili u Gvozdenom puku, koji su kao akademici uzimali pušku da brane svoju zemlju, kao što mislim da bismo mi danas uradili - naglasio je Stevandić.

On je istakao da težina izazova samo govori o veličini naroda koji može da ih izdrži, navodeći da je u Prvom balkanskom ratu srpski narod bio otpisan, jer je smatrano da će biti potpuno poražen, a slično je bilo i u Drugom balkanskom ratu.

Prema njegovim riječima, srpski narod je iz svih tih izazova izašao kao pobjednik.

- I danas mnogi narodi ili velike zemlje, kada guraju rezoluciju o Srebrenici, misle da ćemo mi da izgubimo. Ali i srpska vojska, koja je bila pred Kajmakčalanom, razmišljala je o tome koliko je teško, ali se popela. Zato ćemo i mi da se popnemo na druga brda u našoj budućnosti - rekao je Stevandić.