latinica  ћирилица
26/04/2024 |  14:40 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Vujičić i Novaković Bursać ukazali na problem inostranog intervencionizma

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić i član Komisije Snježana Novaković Bursać danas su u Sarajevu na sastanku sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije ukazali na probleme koje u BiH izazivaju intervencije stranog faktora, te pozvali na poštovanje Ustava, unutrašnje strukture i nadležnosti, posebno u procesu evropskih integracija.
Snježana Novaković Bursać i Miroslav Vujičić na sastanku u Sarajevu - Foto: SRNA
Snježana Novaković Bursać i Miroslav Vujičić na sastanku u SarajevuFoto: SRNA

U otvorenom razgovoru, članovi Grupe prijateljstva parlamenta Austrije, u kojoj su bili poslanici iz svih političkih stranaka, kao i iz oba doma austrijskog Parlamenta, naglasili su da sve institucije u njihovoj zemlji, kao i sve stranke u Parlamentu snažno podržavaju evropski put BiH, te izrazili spremnost da BiH pruže svaku vrstu pomoći u zahtjevnom procesu evropskih integracija.

Gosti iz Austrije pozdravili su odluku vodećih institucija EU da biH odobri pristupne pregovore o punopravnom članstvu, naglašavajući strateški, ekonomski i bezbjednosni značaj pridruživanja naše zemlje i cijelog regiona Zapadnog Balkana EU, saoptšeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Naveli su da je potrebno jačati saradnju, kako unutar BiH tako i sa institucijama EU, te upozorili da se standardi i smjernice EU trebaju poštovati.

Članovi Zajedničke komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH upoznali su kolege iz Austrije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglašavajući da postoji saglasnost svih političkih snaga u BiH o evropskom putu i ocjenjujući da su napori domaćih političkih aktera na traženju rješenja u proteklih godinu dana nagrađeni odlukom institucija EU o početku pregovora.

Zahvalili su se za podršku Austrije, koja je bila među šest članica EU koje su se snažno zalagale da BiH otvori pristupne pregovore o članstvu u EU.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o drugim spoljnopolitičkim temama, kao i o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni prijateljskim.

Ocijenjeno je da dvije zemlje povezuje zajednička prošlost i evropska budućnost, te je, s tim u vezi, ukazano i na značajnu ulogu velikog broja građana BiH koji žive i rade u Austriji.