latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:37 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Kabinet: Očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom je izbor Srpske, a ne uticaj ili pritisak

Republika Srpska ima pravo da bira zemlje sa kojima će razvijate dobre odnose i logično je da će izbor pasti na Rusiju i Kinu koje su nebrojeno puta pokazale da su spremne na saradnju sa cijelom BiH, poštujući njeno dejtonsko uređenje bez bilo kakvih uslovljavanja, nametanja i uplitanja u unutrašnja pitanja, što se ne može reći za većinu zemalja EU, Veliku Britaniju i SAD, odakle svako malo stižu novi uslovi, rečeno je u Kabinetu predsjednika Republike Srpske.
Palata Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Republike SrpskeFoto: RTRS

Reagujući na kolumnu pod naslovom "Čekajući ruskog Godoa" u kojoj se autor Nemanja Plotan kritički osvrnuo na saradnju Srpske i Srbije sa Ruskom Federacijom ističući da u politici nema ljubavi, iz Kabineta su poručili: "Tačno je da u politici nema ljubavi, ali ima interesa. Interes srpskog naroda je da traži i ima partnere na međunarodnoj sceni koji će je poštovati i koji mogu pomoći u rješavanju veoma važnih nacionalnih pitanja. U tom pogledu, Rusija je to dokazala nebrojeno puta".

- Podsjetićemo samo na veto Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojim je spriječeno usvajanje britanske "rezolucije o Srebrenici". Veliko rusko "ne" Vitalija Čurkina bio je istorijski odgovor na jednostranu odluku zapadnih zemalja o navodnoj krivici srpskog naroda za navodni genocid. Takođe, u prilog činjenici da je Ruska Federacija naš prijatelj govori i njen najnoviji angažman, zajedno sa Kinom, u vezi sa istom rezolucijom čiji je kreator ovaj put Njemačka koja je počinila genocid nad srpskim narodom - rečeno je Srni u Kabinetu predsjednika Republike.

Takođe, dodali su, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i da se zvanična Moskva na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom uvijek zalagala i zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u BiH i na cijelom Balkanu, kao i za dijalog domaćih političkih predstavnika bez strane intervencije.

Kada je riječ o tvrdnji da bi saradnja sa Rusijom mogla ugroziti put BiH ka NATO savezu, iz Kabineta su podsjetili da se Republika Srpska uvijek zalagala i zalaže za vojnu neutralnost, te da ne namjerava da se priključi Alijansi koja je Srbe bombardovala zabranjenom kasetnom municijom i osiromašenim uranijumom, čije posljedice su nesagledive a traju i trajaće decenijama.

- Dokument "Program reformi", koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, jasno potvrđuje naš stav i šta mislimo o NATO integracijama - saradnja da, članstvo ne. Vojna neutralnost je izbor Republike Srpske i tako će i ostati, pa makar bili i jedini, jer članstvo u tom savezu bio bi ponovni pucanj u sve srpske žrtve koje su stradale u i od posljedica NATO agresije na Srpsku i Srbiju - istakli su iz Kabineta predsjednika Republike.

Takođe, naveli su, Rusija i Kina su bitni ekonomski partner cijele BiH, a ne samo Republike Srpske, i nalaze se među najvećim investitorima.

- Sjetimo se samo gasne krize koja je potresla cijelu Evropu. Ali, zahvaljujući izuzetno dobrim odnosima dvojice predsjednika Milorada Dodika i Vladimira Putina i saradnji Srpske i Rusije, gas po povoljnijoj cijeni dobila je i FBiH. Takođe, za vrijeme pandemije virusa korona i Kina i Rusija su nesebično pomagale svima u BiH, poklanjali su vakcine i izrazili spremnost za dezinfekciju više bolnica, ali navodni "maligni uticaj" odbio je neke političare u FBiH da, humanom aktivnošću Rusije, pomogne svom narod - naveli su iz Kabineta predsjednika Srpske.

Istakli su i da je Rusija slovenska, pravoslavna zemlja i sasvim je prirodno da Srpska i Srbija imaju blisku saradnju na mnogim poljima, te da ne vide šta je u tome sporno.

- Kada je o Ukrajini riječ, rat u toj zemlji je i počeo kada je Ukrajina promijenila politika i prigrlila Zapad. Tako nešto bilo bi pogubno za BiH. Zato je bolje da učimo na tuđim primjerima i greškama, jer zemlje koje zaborave sebe, svoje interese, kulturu i vjeru i pohrle u zagrljaj neoliberalizmu obično ne prođu dobro. Postanu lutke na konopcu sa kojima upravlja zapadna mašinerija uz obavezu poštovanja njihovih zahtjeva i ispunjavanje naloga. Republika Srpska nije i neće biti ničija kolonija, ali hoće i gradi partnerske odnose sa onima koji je poštuju - poručili su iz Kabineta predsjednika Srpske.

Osvrnuvši se na mišljenje mladog Plotana da je "nekada neophodno da se srpski predstavnici poklone višim silama kako kičma naroda ne bi ispaštala", iz Kabineta su rekli da je dovoljno reći samo da je srpski narod uvijek imao i ima kičmu i ne poklanja se nikome, već samo čuva i brani vlastite interese.

- Istorija je puna oni koji su se klanjali i poklanjali višim silama i svi znamo kako su prošli. Politika očuvanja dobrih odnosa sa Rusijom je izbor Republike Srpske Srpske i srpskog naroda, a ne uticaj ili pritisak Rusije - poručili su iz Kabineta predsjednika Srpske.