latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:49 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Forum u Mostaru od izuzetnog značaja

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto bratila se danas na 1. Mostar Sekjurity Forumu, koji je u Mostaru okupio brojne političke dužnosnike, predstavnike diplomatskog kora te sveučilišne i gospodarske zajednice iz BiH i regije.
Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

U svom obraćanju Krišto je izjavila je da ovaj regionalni skup ima izuzetan značaj za izgradnju i promovisanje mira, stabilnosti i sigurnosti, kako u BiH i regiji tako i širem okruženju.

Ocijenila je da tematski fokus Foruma, koji je usmjeren na transatlantsku sigurnost, regiju Јugoistočne Europe i otpornost na hibridne prijetnje, odražava složenost izazova za čije prevladavanje je nužan sustavan i multidisciplinaran pristup.

- U vremenu sve većeg stepena globalizacije i povezanosti naša regija Јugoistočne Europe suočava se s brojnim izazovima, od složene geopolitičke situacije do gospodarske i društvene transformacije - rekla je Krišto i dodala da rastuće prijetnje terorizma, ekstremizma, velikih migracijskih tokova i energetske nesigurnosti, kao i sve učestaliji ratni sukobi, dodatno usložnjavaju sigurnosnu situaciju u svijetu.

Istakla je da je za prevladavanje tih izazova nužan sustavan i multidisciplinaran pristup, izrazivši očekivanje kako će rasprava na današnjem skupu rezultirati smjernicama za rješavanje sigurnosne situacije i izazova.

Krišto je izrazila uvjerenje kako će i zaključci koji proizađu iz razgovora poslužiti kao dobar temelj za znanstveni razvoj politika i strategija sigurnosti i na međunarodnoj razini, s obzirom na sve složenije sigurnosne probleme koji zahtijevaju sustavno rješavanje, kako u svakoj zemlji pojedinačno tako i zajedno na međunarodnom planu, naglasivši da samo zajednički napori i međusobno povjerenje mogu biti temelj za izgradnju sigurnosti i stabilnog društva.