latinica  ћирилица
27/04/2024 |  13:42 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Medvedev: Odgovor može biti samo asimetričan, ali ne manje bolan

Rusija može da odgovori na konfiskaciju imovine retorzijama koje su predviđene zakonodavstvom zemlje, ali nacionalni zakon treba da utvrdi mogućnost ukidanja imovinskih i neimovinskih prava stranih državljana, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev (foto: arhiva/EPA-EFE/KHAM / POOL) -
Dmitrij Medvedev (foto: arhiva/EPA-EFE/KHAM / POOL)

- Mi možemo da odgovorimo mjerama odmazde, koje možemo naći, u izvjesnom smislu, u našem zakonodavstvu. To su takozvane retorzije - naveo je Medvedev na aplikaciji "Telegram".

Medvedev je pojasnio da Rusija očigledno neće moći da da "potpuno simetričan odgovor" na američki zakon o konfiskaciji ruske imovine, jer nema značajnije količine američke državne imovine na tlu Rusije.

- Zbog toga, odgovor može biti samo asimetričan. I neće nužno biti manje bolan - naglasio je Medvedev.

Prema njegovim riječima, SAD su stvorile mehanizam za nezakonito prisvajanje ruskih sredstava, što je u suprotnosti sa međunarodnim i ruskim nacionalnim pravom.

- To znači da naši zakoni ne samo da treba da ograniče prava stranih lica, već i da predvide njihovo ukidanje kako bi se omogućila restitucija u korist Rusije, ruskih pravnih i fizičkih lica na imovini stranih subjekata iz neprijateljskih zemalja. To će zahtijevati određena prilagođavanja ruskog zakonodavstva - rekao je Medvedev.