latinica  ћирилица
28/04/2024 |  11:39 ⇒ 12:24 | Autor: TANЈUG

Dačić: Vanredna sjednica SB UN o BiH, na zahtjev Rusije, najvjerovatnije 30. aprila

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o BiH, na zahtjev Rusije, najvejrovatnije biti održana 30. aprila
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Dačić rekao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti o BiH.

- I najverovatnije kako stvari stoje od noćas, pošto je Slovenija to osporavala, Malta traži zatvorenu sjednicu, da li će biti, neće biti, pošto ima i redovna sjednica. U maju se očekuje redovna sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH - rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je rekao da će, prema informacijama od noćas, sjednica biti 30. aprila i da će se obratiti, najverovatnije onlajn, ako ne dobije vizu, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodao je da će vjerovatno neko govoriti sa muslimanske strane iz BiH, ali da se još ne zna ko.

- Onda će biti redovna sjednica o BiH vjerovatno sredinom maja - rekao je Dačić.

Istakao je da je rezolucija o Srebrenici sada u proceduri razmatranja i da je uspjeh Srbije što je uspjela da se o ovoj temi ipak porazmisli.

- Mislim da najveći broj zemalja bi volio da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu. Čak i oni koji su sponzorirali ovu rezoluciju se nalaze u nezgodnom položaju kako da se izjasne, što je dokaz da je to jedan apsolutno nepromišljeni politički gest koji očigledno ima druge neke skrivene namjere. To su namere očigledno vezane za pritisak na Srbiju, kao nezavisnu zemlju koja vodi samostalnu spoljnu politiku, koja se bazira na našim nacionalnim i državnim interesima - rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da ovo pitanje oko rezolucije o Srebrenici može da izazove veliku nestabilnost u regionu i da je potpuno kontraproduktivno.

- Oni sigurno neće odustati od te rezolucije, osim ako ne budu primorani od strane onih koji su joj predložili tu rezoluciju. Mislim, Njemačka sigurno neće odustati, ali možda ove neke druge zemlje. Neće biti 2. maja, a kada će biti, vidjećemo. Mi tu borbu nastavljamo - naglasio je Dačić.