latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:39 ⇒ 13:44 | Autor: Agencije

Habuš: Poslali smo najljepšu sliku Beograda u svijet

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš zadovoljan je 37. izdanjem ovog prestižnog sportskog događaja, na kom je slavio Kenijac Gilbert Čumba i njegova sunarodnica Ema Čeruto.
Beogradski maraton (foto: ANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs) -
Beogradski maraton (foto: ANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs)

- Sve je izgledalo fantastično, bili ste svjedoci onog foto finiša u ženskoj polumaratonskoj trci. To se realno ne dešava tako često. Možemo da kažemo da smo prezadovoljni događajem. Zahvaljujem se čitavom timu Beogradskog maratona, koji vrijedno radi godinu dana da se ovaj događaj realizuje. Velika zahvalnost svima, jer smo svi zajedno napravili ovaj spektakl u Beogradu i vjerujem poslali najljepšu sliku Beograda u svijet - rekao je Habuš.

Podsjetio je da je na ulicama veliki broj ljudi podržavao atletičare u najzahtjevnijoj disciplini.

On je istakao da je Beograd spreman i za organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju.

- Imali smo vrijedne i dobre goste u Beogradu, smatram i da će njihov utisak biti dobar. 18. oktobra čekamo konačnu odluku Evropske atletike da li smo dobili domaćinstvo Evropskog prvenstva u uličnom trčanju. I da onda možemo 2027. godine na ovoj ili možda malo izmijenjenoj trasi da imamo EP - kaže Habuš.

Pojasnio je da danas u Beogradu nisu bili idealni uslovi za rekreativce koji trče 3,4,5 sati, te istakao da je bilo dovoljno hidratacije na stazi, dovoljno medicinskih punktova, kao i ekipa koje su na usluzi trkačima.

Pobjednik današnjeg Beogradskog maratona Kenijac Gilbert Čumba imao je bolji prolaz od rekorda staze koji od 2006. godine drži DŽafet Kosgeji (2:10;54), ali je u posljednjih 2,5 kilometara znatno pao tempo i na kraju je kasnio skoro minut. 

- Dao je sve od sebe da obori rekord Beogradskog maratona. Gledaćemo da malo izravnamo trasu maratona, da je učinimo bržom i nadamo će da će rekordi biti obarani ne samo u broju trkača, nego da će biti oboren i rekord staze - naveo je Habuš.