latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:26 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

U Kozarskoj Dubici čas istorije - "Јasenovački stradalnici" (VIDEO)

U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici, održan je istorijski čas "Јasenovački stradalnici". Predavanje je svojevrsno sjećanje na stradanje u koncentracionom logoru Јasenovac, kroz predstavljanje ličnih priča preživjelih logoraša.
Istorijski čas o Јasenovcu - Foto: RTRS
Istorijski čas o ЈasenovcuFoto: RTRS

Potresna sjećanja onih koji su preživjeli jasenovačku golgotu, dio je istorijskih činjenica predstavljenih na istorijskom času.

Posjetiocima su upoznati i sa istorijski podacima iz stradalničke istorije NDH.

- Јa sam autor izložbe "Јasenovački stradalnici". Tu je dvanaest priča s područja opštine Kozarska Dubica o onima koji su kroz to prošli od 1941. do 1945 godine. Ovo je samo jedan dodatak na tu priču - rekao je Mirko Dimić,  istoričar i viši kustos u Spomen-području "Donja Gradina".

Sjećanja su sabrana u publikaciji "Knjiga sjećanja" koja je nastala u saradnji s Muzejom žrtava holokausta iz Vašingtona 2007. godine.

Svjedočenja žrtava vječna su opomena na stradanje i dokaz ustaškog zločina.

- O toj temi treba uvijek da se govori, a ne samo oko Vaskrsa, odnosno dana sjećanja, kada obilježavamo proboj jasenovačkih logoraša - navela je Danijela Mandić, direktorka Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici.

Istorijski čas i izložba kataloga autora Mirka Dimića, organizovano je u susret obilježavanju Dana sjećanja, 12. maja u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice.

- Ove godine smo radili dosta toga na infrastrukturi da bi se saobraćaj mnogo jednostavnije odvijao, tako da smo veoma zahvalni Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su izašli na lice mjesta i odredili putanju kojom će ove godine da se odvija saobraćaj, prije svega kretanje autobusa - istakla je Tanja Tuleković,  direktorka Spomen-područja "Donja Gradina".

Njegovanje sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima za vrijeme zloglasne NDH, obaveza je svih prenošenjem istine o strahotama budućim generacijama, zaključeno je na istorijskom času.