latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:34 | Autor: SRNA

Romić: Tužilaštvo BiH ponovo nas podsjetilo na tragikomediju

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić ocijenio je da se na ročištu u Sudu BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora republičkog "Službenog glasnika" Miloša Lukića zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita moglo jasno vidjeti da Tužilaštvo BiH ne zna da radi svoj posao.
Marko Romić - Foto: RTRS
Marko RomićFoto: RTRS

Romić je naveo da su tužioci juče kao dokazni materijal priložili materijalne i zakonske propise, što je do sada neviđena praksa.

- Nema potrebe da vi u vezi s tim ulažete zakonske ili bilo koje druge podzakonske propise kao dokazni materijal osim onoga što ste naveli u optužnici, i imajući u vidu činjenicu da Sud uvijek zna pravo. To što radi Tužilaštvo jeste nonsens koji nije viđen do sada u sudskoj praksi - rekao je Romić Srni.

On je dodao da je simptomatično i što su tužioci pojedinačne Šmitove odluke prezentovali na način što su ih priložili u formi "vord dokumenata" skinutih sa određene internet stranice, što govori da tu, između ostalog, nije riječ o javnim ispravama koje imaju određenu težinu.

Romić je rekao da je iznenađenje i što je Tužilaštvo prezentovalo Dejtonski mirovni sporazum kao jedan od dokaza, iako se zna da je njegov original u BiH trenutno nepostojeći.

- Tužilaštvo nas je juče još jednom podsjetilo na tragikomediju koja zapravo i jeste taj sudski proces protiv Dodika i Lukića, ali se plašim da će njihova /tužilačka/ tragedija završiti bez katarze - zaključio je Romić.

U Sudu BiH juče je nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.