latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:55 ⇒ 11:57 | Autor: RTRS

Goganović: Ukazano na potrebu pravnog regulisanja upotrebe autonomnih sistema naoružanja

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da su učesnici međunarodne konferencije u Beču ukazali na potrebu pravnog regulisanja upotrebe autonomnih sistema naoružanja.
Goganović na konferenciju u Beču - Foto: Ustupljena fotografija
Goganović na konferenciju u BečuFoto: Ustupljena fotografija

Goganović, koji je učestvovao na konferenciji u Beču, rekao je da su učesnici izrazili zabrinutost u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju autonomni sistemi naoružanja posmatrano sa humanitarne, bezbjednosne, tehnološke i etičke perspektive.

- Austrija je vojno neutralna zemlja i nije članica NATO-a, ali je to ne sprečava da aktivno sarađuje sa svima i da raspravlja na visokom nivou o aktuelnim izazovima bezbjednosti, te posebno o budućim izazovima i prijetnjama sa kojima se svijet suočava - rekao je Goganović.

Goganović je poručio da je sadržaj konferencije "Autonomni sistemi oružja i izazov regulacije" zapravo tema o kojoj se mnogo ne govori u BiH i regionu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Na konferenciji učestvuje 140 zemalja sa više od 900 učesnika.

Delegaciju BiH, pored Goganovića, činili su ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun, te vojni ataše BiH brigadir Edin Bajramović.