latinica  ћирилица
30/04/2024 |  12:40 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Egić: Vlada Srpske nastavlja sa mjerama za unapređenje položaja radnika

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić poručio je da će Vlada Srpske nastaviti da donosi mjere koje će uticati na unapređenje položaja radnika, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje plata.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

Egić je, u izjavi Srni povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, naglasio da Republika Srpska sa svojom malom ekonomijom uspijeva da u globalnim turbulentnim vremenima održi stabilnost i obezbijedi rast plata i broja zaposlenih.

On je napomenuo da je krajem prošle godine najniža plata porasla sa 700 na 900 KM i da se Vlada Republike Srpske na ovu odluku odlučila nakon što nije postignuta saglasnost na Ekonomsko-socijalnom savjetu.

- Ovo je najveće povećanje najniže plate u zadnjih desetak i više godina, a sve s ciljem poboljšanja statusa radnika i njihovog kvaliteta života - rekao je Egić.

On je istakao da nema negativnih efekata ovog povećanja, a na šta su upozoravali poslodavci, te je dodao da će biti nastavljene analize.

Prema njegovim riječima, prosječna neto plata u martu ove godine iznosila je 1.394 KM.

- Namjera Vlade Republike Srpske jeste da iščezne siva ekonomija, da se smanji ili eliminiše isplata dijela zarade u koverti, što je u određenoj mjeri postignuto i o tome brinu nadležni kontrolni organi - istakao je Egić.

On je naveo da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi oko 58.000 lica, a da ih je u istom periodu lani bilo više od 62.000.

- Imamo konstantan trend smanjenja broja nezaposlenih. U skladu sa sprovođenjem Akcionog plana zapošljavanja 2023-2025. godine, prošle godine smo imali nekoliko programa koji su dali efekte. Zaključno sa 29. februarom, zaposleno je 1.749 lica po programima za zapošljavanje iz prošle godine - naglasio je Egić.

On je naveo da se radilo na realizaciji programa zapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je usmjereno deset miliona KM, te na mjeri vraćanja poreza i doprinosa za šta izdvojeno pet miliona KM, kao i na program zapošljavanja Roma za šta je izdvojeno 63.000 KM.

Resorni ministar čestitao je Međunarodni praznik rada svim radnicima u Republici Srpskoj, te poručio da će Ministarstvo i Vlada Srpske u saradnji sa poslodavcima i sindikatom nastaviti da radi u interesu radnika.