latinica  ћирилица
30/04/2024 |  18:29 | Autor: sputniknews.com

Petković: Јedini koji pripada prošlom vijeku jeste Kurti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas, reagujući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dinar kao sredstvo plaćanja u pokrajini pripada prošlom vijeku, da jedini koji pripada prošlom vijeku jeste Kurti koji na sve moguće načine pokušava da protjera, ne samo dinar, nego i srpski narod.
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Beograd već više od dva mjeseca pokušava da kroz dijalog i kompromis nađe održivo rješenje za zabranu dinarskog platnog prometa na KiM kojom je pogođeno 100.000 naših sunarodnika, od najosjetljivijih kategorija i socijalno ugroženih do ljekara, profesora, studenata, ali i vitalnih institucija poput bolnica i vrtića, ali Kurti očigledno ne želi ni mir ni rješenje već želi sukobe što je pokazao i svojom najnovijom izjavom - rekao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.

Kako je dodao, Kurti je taj koji svakodnevno svojom nazadnom, nasilnom i antisrpskom politikom cijeli region Zapadnog Balkana želi da pretvori u bure baruta, jer nema drugu politiku koju bi ponudio svojim pristalicama sem ogoljenog nasilja i terora nad Srbima.

- Ta i takva politika Prištine vraća nas decenijama nazad i umjesto da gradimo mostove pomirenja, Kurti svojim jednostranim akcijama ponovo stvara od prostora Kosova i Metohije predio kriza i tenzija. S druge strane, Beograd na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem se bori za mir, prosperitet i normalizaciju odnosa putem kompromisa kao vrijednosti kojima svako normalan treba da teži, ali Kurti to svakako ne želi - naglasio je Petković.

Kurti rekao ranije danas da dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji pripada prošlom vijeku i vremenu nekadašnjeg predsjednika SRЈ Slobodana Miloševića, i da ga Srbija ne može nametnuti.

Kurti je u podkastu i dokumentarcu Bi-Bi-Sija pod naslovom "Kosovo - evro ili propast" ponovio da njegova vlada poštuje odluku centralne banke u Prištini, kojom se evro definiše kao jedina zvanična valuta na tzv. Kosovu, prenio je Reporteri.