latinica  ћирилица
01/05/2024 |  08:12 | Autor: RTRS

U Doboju prvomajski uranak uz zvuke duvačkog orkestra (VIDEO)

Ispred Vatrogasnog doma u Doboju jutros je uz Gradski duvački orkestar na tradicionalnom prvomajskom uranku počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.
Prvomajski uranak u Doboju uz gradski duvački orkestar - Foto: RTRS
Prvomajski uranak u Doboju uz gradski duvački orkestarFoto: RTRS

Izvođenjem koračnica i drugih numera, orkestar je nastavio stogodišnju tradiciju, a kapelnk Goran Mitrović je naglasio kako ne odustaju od ove manifestacije koju jedini njeguju u Republici Srpskoj.

- Krećemo, kao i svake godine, ispred Vatrogasnog doma i idemo po naseljima Bare, Potkamen, nakon čega se vraćamo do grada - rekao je Mitrović.

Orkestar broji oko desetak stalnih članova, od instrumenata zastupljene su trube, klarinet, veliki i mali bubanj, bas tuba.

Goran Knežević bas trubu svira od 2004. godine, a prije ovog instrumenta savladao je trombon i trubu. On kaže da se građani najčešće obraduju prvomajskom uranku i da uz druženje budu i počašćeni, ali da bude i onih koji negoduju probuđeni.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za "svadbe i sahrane", raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.