latinica  ћирилица
01/05/2024 |  18:28 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Priznanje Međunarodnog festivala u Ankari za DP Republike Srpske (VIDEO)

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske "Bio jednom jedan lav" u režiji Nikole Bundala izvedena je pred više od 1.200 mališana u glavnoj dvorani Državne opere i baleta u Ankari. Reakcije djece i njhovih nastavnika su potvrdile univerzalni karakter ove predstave nastale na osnovu čuvene pjesme za djecu Duška Radovića.
Predstava "Bio jednom jedan lav" (Foto: Dječije pozorište Republike Srpske) -
Predstava "Bio jednom jedan lav" (Foto: Dječije pozorište Republike Srpske)

Dječijem pozorištu Republike Srpske na festivalu “Male dame i mala gospoda“ uručena je plaketa kao izraz zahvalnosti za uspješno učešće na festivalu.

Svi sektori uprave Festivala na poseban način su odali priznanje našem ansamblu koji je predstavu odigrao na turskom jeziku.

Đorđe Јanković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković svojom maestralnom igrom iz predstave u predstavu su dizali publiku na noge. Nešto manje od 4.000 dječaka i djevojčica susreli su se našim Lavom, razumjeli priču, a nakon svakog izvođenja, hodnicima je odjekivalo "aslan, aslan", što na turskom znači lav.

Ansambl Dječijeg pozorišta je u okviru protokola festivala posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka.

Slaveći Dan djeteta, koji je kao veliki praznik ustanovio baš Kemal Ataturk, organizatori festivala okupili su učesnike festivala u monumentalnom mauzeleju, "Antkabir".

Organizatori ističu da je samo učešće njihovo priznanje vašim umjetničkim dometima jer vam omogućavaju da nastupite pred hiljadama mališana na najprestižnijim scenama njihove prestonice.

– Nastupi pred 1.200 mališana u zgradi ovako brižljivo osmišljene arhitekture su za nas izuzetno važni jer su nas osnažili u našoj posvećenosti da služimo umjetnosti i promovisanju naše kulture – navela je direktorica Sječijeg pozorišta Srpske Ljiljana Labović.

Za Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske organizovan je i prijem u Ambasadi BiH u Ankari.