latinica  ћирилица
02/05/2024 |  12:02 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Marjanović: Srbi strahuju zbog najavljenih aktivnosti sa replikama oružja

Srpski povratnici u Sanski Most strahuju zbog najavljenih sportskih aktivnosti u spomen-području Korčanica u kojima će se koristiti replike oružja, jer to mještane podsjeća na ratna dešavanja, rekao je Srni Branko Marjanović iz Zavičajnog udruženje Sanjana "Grmeč".
Sanski Most - Foto: RTRS
Sanski MostFoto: RTRS

- Probudio se veliki strah kod srpskih povratnika, posebno kod ljudi koji žive u blizini spomen-područja Korčanica. Opravdan je njihov strah jer će u sportskim aktivnosti biti korištene replike oružja što mještane sjeća na nemile događaje od prije tridesetak godina - istakao je Marjanović.

Prema njegovim riječima, skrnavljenje spomen-područja Korčanica budi i veliki broj emocija zbog sjećanja na Drugi svjetski rat, ne samo kod Srba iz Sanskog Mosta, nego i ostalih opština u blizini planine Grmeč.

Marjanović je najavio da će Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč" organizovati sastanke sa stručnjacima uz pomoć vlasti iz Republike Srpske i SUBNOR-a kako bi se promijenila odluka o spomen-području Korčanica.

- Položaj Srba u kompletnoj FBiH je veoma težak. Nema zaposlenja, infrastruktura je loša, pojedina sela nemaju struju, vodu i puta. Na svaki način se pokušava opstruisati povratak i to se radi sistemski po nekom njihovom nacionalnom projektu - naveo je Marjanović.

Marjanović je dodao da se opstrukcije povratka srpskog naroda posebno ponavljaju kada je izborna godina u BiH.

- Јasna i čista poruka šalje se Srbima da ne treba da žive na svojim vjekovnim ognjištima u Federaciji ili još gore pokušava se poslati poruka da Srbi nikada nisu živjeli na prostoru FBiH. Želi se obrisati naše postojanje i istorija - istakao je Marjanović.

On je dodao da danas na području Sanskog Mosta živi oko 1.300 Srba.

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije rekao je juče da je spomen-područje Korčanica na Grmeču od 1995. godine izloženo devastaciji, a uskoro će postati centar za ersoft čime se nastavlja skrnavljenje ovog mjesta, ali i zastrašivanje malobrojnih povratnika.

Partizanski spomen-kompleks Korčanica podignut je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u čast grmečkim partizanima sa monumentalnim obeliskom i muzejom, duboko u šumama Grmeča, na mjestu gdje se 1942. nalazila partizanska bolnica i brojni prateći objekti.

Danas je devastiran i zaboravljen, a uskoro treba da postane veliki trening centar za sport u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Sportsko-rekreativnom klubu "Novem flumina" iz Sanskog Mosta u tu svrhu dodijeljeno je na korišćenje blizu 660 dunuma zemljišta Nacionalnog parka "Korčanica".