latinica  ћирилица
02/05/2024 |  15:37 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Održani "Dani Vlade S. Miloševića: Sjećanje na muzičkog velikana i dalje živi (VIDEO)

Nedavno su u Banjaluci završeni "Dani Vlade S. Miloševića". Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske ponosni su na činjenicu da tu manifestaciju proslavljaju već 25. put.
Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" - Foto: SRNA
Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"Foto: SRNA

Tokom njenog trajanja, publici su poklonili mnoštvo veličanstvenih koncerata umjetničke i tradicionalne muzike, izložbi, pozorišnih predstava, te predavanja i masterklasova za stručnu javnost. Sve aktivnosti koje godinama organizuju, praćene su velikom ljubavlju i entuzijazmom organizatora i izvođača, a sprovođene su sa plemenitim ciljem očuvanja svijesti o značaju lika i djela našeg akademika, kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića.

Izuzetno značajan segment ovogodišnje manifestacije je i izložba "Život i djelo Vade Miloševića" autorke Sanje Pupac, etnomuzikologa u Muzeju Republike Srpske. Predanim istraživačkim radom ali i bogatim pisanim artefaktima javnosti je dočarala život jednog od najznačajnijih muzičkih stvaralaca ovog dijela Evrope.

O značaju rada Vlade Miloševića svjedoče mnogobrojni članci njegovih savremenika, kao i veliki broj stručnih i društvenih priznanja koja je dobio tokom dugog i plodonosnog radnog vijeka. Publika je imala priliku da se upozna sa nekim od detalja iz njegovog života koje su ga, po mišljenju autorke izgradile kao etnomuzikologa, kompozitora, pedagoga i muzeologa.

Kako bi na najbolji način zaokružili priču o ovom muzičkom geniju premijerno je prikazan dokumentarni film „Građanin sveta – akademik bez adrese" koji je nastao u saradnji Studentskog kulturnog centra iz Niša i profesora i studenata banjalučke Akademije umjetnosti.

Ovogodišnja manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" realizovana je uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture i Grada Banjaluka. Generalni medijski pokrovitelj već dvadeset petu godinu zaredom je Radio-televizija Republike Srpske.